bolesti kruške

Krastavost kruške: što je krastavost kruške?

Image
Foto: Pixabay

Krastavost kruške s latinskim nazivom Venturia pyrina, bolest je kruške koja stvara velike štete u voćnjacima. Fuzikladij ili krastavost može rezultirati stopostotnim gubitkom uroda.

23.12.2018. u 22:17/ Život i stil

Rano proljeće vrijeme je kada je moguće uočiti simptome zaraženih krušaka. Lišće dobiva okrugle pjege, takozvane kraste. U početku su kraste zelene boje, a zatim poprime ljubičastu i crnu boju. Identične promjene vidljive su i na tek zametnutom plodu kruške. Kraste usporavaju rast tkiva te dolazi do deformacije ploda. Kod već razvijenih plodova, formiraju se sitne kraste koje se ne šire dalje. Pogođeno tkivo pogodno je za stvaranje gljivica, a rezultat je trulež.

Krastavost kruške bolest je koja se javlja i kod drugih voćki, npr.jabuke. Razlikuju se po tome što su kod krušaka pjege s donje strane lista i bolest općenito čini veće štete nego kod jabuke - jače deformacije i pucanja tkiva. Bolest je najzastupljenija u razdoblju od travnja pa sve do kraja svibnja. Moguće je obaviti preventivnu zaštitu i tako onemogućiti obolijevanje kruške. Ono se vrši bakrenim fungicidima, a moguće je i liječenje pomoću fungicida na bazi mankozeba, dodina i kaptana.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
SIMBOL NEVINOSTI

Cvijet ljiljan značenje: simbolika i legende o cvijetu ljiljana

Više s weba