Pčelarstvo

Kvalitetno i pravilno uzimljavanje pčela

Image

uzimljavanje pčela

Foto: www.pixabay.com

Znanstveno je dokazano da pčele nikada ne uginu od hladnoće i upravo zato je uzimljavanje pčela tema koja imaju veliki značaj u pčelarstvu

13.9.2018. u 11:11/ Život i stil

Kako zime nisu više ono što su nekad bile, u pčelarstvu treba voditi računa o kvalitetnom uzimljavanju pčela jer o njemu ovisi cijela iduća sezona. 

Imamo tri uvjeta, koja pčelari dobro znaju, za kvalitetno i pravilno uzimljavanje pčela
Uvjeti koje svaki pčelar treba ispuniti da bi pčele, unutar pčelinjaka mogle dobro prezimiti su sljedeći: jaka zajednica s dobrom maticom; dovoljne zalihe kvalitetne hrane; pravilna ventilacija košnice. To su osnovne stvari o kojima svaki pčelar mora voditi računa još u kolovozu.

Za dobro uzimljavanje pčela važno je dakle da je matica dobra i zdrava i da nije uzimljena s ušima. Također matica mora biti mlađa od dvije godine.

Važno je i da su pčele uzimljene na pravilno izgrađenom radiličkom saću te da količina hrane odgovara jačini pčela. Klupko pčela mora pokrivati barem 7-8 okvira saća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zalihe su hrane vrlo važan i ključan čimbenik kod uzimljavanja pčela, one u zajednici moraju biti prisutne uvijek osobito od sredine kolovoza pa sve do proljeća. Svaki pčelar trebao bi već na glavnoj paši, na primjer bagremovoj, osigurati dovoljne količine zaliha meda za zimovanje.

Za dobro uzimljavanjemedonosnih pčela unutar košnice također je vrlo važna ispravna mikroklima unutar košnice. 
Stvaranje prevelikog propuha također za pčele nije dobro jer upravo taj omotač donekle štiti vanjski dio klupka od utjecaja vanjskih temperatura. Ako su košnice izložene direktnom vjetru, samo preveliko strujanje vjetra oko košnice neposredno će izvlačiti taj topli omotač i time sve više i više hladiti vanjsku površinu pčelinjeg zimskog klupka pa će pčele biti prisiljene na pojačano stvaranje energije što iziskuje dodatne količine hrane.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Važno je znati da pčele u jesen same propolisom zatvaraju sve otvore na košnicama koji im ne odgovaraju. Tako propolisom zalijepe i poklopnu dasku, ali ne zatvaraju je hermetički. Uvijek ostave neke otvore da imaju ventilaciju kakva im odgovara i koja je dovoljna za njihove potrebe. Stoga nikakvo dodatno utopljavanje ili prekrivanje košnica nije potrebno, jer pčele najbolje znaju što im je potrebno.

Kad sva ova pravila za uzimljavanje pčela budu zadovoljena sigurno je da se pčelari neće bojati zime i nikakvog zla, jer će pčele bez gubitka iz zime izaći, zdrave i u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
razlike

Saznajte što je polupansion i po čemu se razlikuje od punog pansiona?

Više s weba