Ljekovito bilje

Lazarkinja biljka - ljekovita biljka s kojom treba biti na oprezu

Image
Foto: www.pixabay.com

Lazarkinja biljka se od davnina koristi u pučkoj medicini za liječenje brojnih tegoba. Dobar je diuretik, pomaže kod grčeva crijeva, žučnih puteva te pospješuje san.

16.6.2018. u 23:56/ Vijesti.hr

Ljekovita biljka koja obitava u šumama i uz stjenovite prirodne žive ograde na glinastoj zemlji, vrlo je rasprostranjena u listopadnim šumama, posebno u bukovoj šumi, a rijetko je nalazimo u crnogoričnim šumama. 

Lazarkinja biljka (Galium odoratum​) je trajnica s puzavim crveno-smeđim podankom. 

Pojedinačni listovi u pršljenu duguljasta su do suličasta oblika, bez peteljke i po rubu prekriveni sitnim čekinjama dok su joj cvjetovi poredani u račvastim cvatovima.

Snježno su bijele boje, zvonasti i zvjezdasta oblika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban miris biljke potječe od kumarina koji nije sadržan samo u cvjetovima nego i u čitavoj biljci. 
Plodovi su mali oraščići poput čička. 
Lazarkinja biljka u narodu je poznata i kao divlji broć, dišuća perla, jari broć, jaslenjak, lazarkinja mirišljava, lazina trava, mirisna broćanica, mirisni broć, prvenec, rožna perlica. 
Lazarkinju često zamjenjuju s ivanjskim cvijećem. Iako obje vrste spadaju u familiju broćike, to su ipak dvije različite biljke.

Od nje se pripremaju čajevi s antiflogističkim, analgetičkim, antiedematoznim, diuretskim, limfokinetskim, spazmolitičkim, metaboličkim, sedativnim, diuretskim djelovanjima.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Koristimo je u liječenju mokraćnih organa jer čisti urin, uklanja pijesak i liječi upalu · jetre za koju je pravi regenerator, a povoljno djeluje na žuč te slezenu. Zatim nesanice, posebno kod djece, pa histerije, melankolije, nemira.

Jako je dobra i kod migrene, neuralgije i neurastenije, zatim bolesti srca, posebno kod brzog lupanja srca (palpitacije srca), grčeva i bolova u trbuhu koje dobro smiruje,  vodenih bolesti (kao jak diuretik kod hidropsa, edema, ascitesa i otečenih nogu). Spomenimo još i bolesti bubrega i mjehura (mokraćni pijesak), mokraćnih putova, ženskih bolesti (tegobe s mjesečnicom, infekcijama, itd.). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lazarkinja biljka je vrlo učinkovita kod tegoba s venama.

Dobar učinak postiže se i kod liječenja limfnih bolesti. Potiče metabolizam. 
U vanjskoj uporabi dobar je lijek za liječenje tegoba kože kao što su razni čirevi, rane i osipi. 

Treba biti na oprezu jer lazarkinja biljka ima i kontraindikacije. Ne smije se uzimati kod unutarnjih krvarenja ili naznaka za moguća unutarnja krvarenja, kod poremećene cirkulacije te u trudnoći.

Kumarin iz lazarkinje može izazvati povraćanje, glavobolju i pospanost ako se uzmu veće količine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lazarkinja biljka  često se koristi radi mirisa, oko biljke se širi miris pokošenog sijena koji može trajati godinama. Danas se koristi u proizvodnji parfema. Može se koristiti i kao lavanda za obranu od moljaca.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Temelj pjesničkog jezika

Stilska izražajna sredstva - četiri glavne kategorije

Više s weba