šume umjerenog pojasa

Listopadne šume: osnovne karakteristike listopadnih šuma

Image
Foto: Pixabay

Listopadne šume čine 21% šumskih površina na svijetu. Jedna od značajka listopadnih šuma je da su bogate stanište brojnim biljnim i životinjskim vrstama

14.3.2019. u 14:14/ Život i stil

Listopadne šume rastu u umjerenom pojasu gdje su zime blage, a ljeta topla, dakle gdje vlada umjereno-kontinentalna klima. Šumu čine najčešće drveća hrasta, graba, bukve, kestena, brijesta ili jasena. Tlo je smeđe i bogatom humusom, stoga je veoma pogodno za razvoj poljoprivrede. 

Baš iz tog razloga, ali i zbog velikog zagađenja, danas je znatna količina listopadnih šuma uništena, ali se sve više vodi briga o njihovom pošumljavanju. 

Na jesen se listopadne šume prilagođavaju nepovoljnim vremenskim uvjetima koji slijede - niskim temperaturama, snijegu, mrazu. Tako dolazi do opadanja lišća kod listopadnog drveća, pupoljci se zaštićuju listićima prekrivenim dlakama i smolom, a stabla i grane debelom korom. 

Gledajući postotak zastupljenosti listopadnih šuma na svijetu, on iznosi 21%, dok je 25% šuma zimzeleno, a čak 54% tropsko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Listopadne šume su bogato stanište raznim životinjskim vrstama pa tako ovdje možemo pronaći lisice, medvjede, divlje svinje, srne, zečeve, mnogobrojne vrste ptica, glodavaca i insekata.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
RTL Danas doznaje

'Moguće je da je tijelo bebe stajalo nekoliko dana uz cestu. Nije bilo u najboljem stanju...'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sastavnica lirske pjesme

Vrste rime: Naučite koje vrste rima pjesme sadrže

Više s weba