Cvijeće u vrtu

Ljiljan slave biljka vatrenog cvijeta savršena je za vaš vrt

Image

Ljiljan slave biljka vatrenog cvijeta savršena je za vaš vrt

Foto: www.pixabay.com

Ljiljan slave cvjeta velikim crvenim cvjetovima sa žutim valovitim rubom latica, a može narasti i do dva metra visine. Za rast ljiljan slave traži i dosta svjetla te 50 % vlage

22.1.2019. u 7:40/ Život i stil

Ljiljan slave (lat.Gloriosa Superba) ili vatrena kruna, biljka je koja raste iz gomolja i može se uzgajati kao vrtna ili kao kućna biljka penjačica. 
Ljiljan slave spada u porodicu ljiljana Lilaceae, potporodica Wurmbacoidae. 

Biljka je to koja ima uske listove koji na krajevima imaju vitice uz pomoću kojih se biljka penje uz potporanj. 

Ljiljan slave, kojega ljudi najčešće izjednačavaju s vrstom Rothchildiana, u biti je biljka koja raste iz gomolja i može se uzgajati kao vrtna ili kao kućna biljka penjačica. 

Ova biljka treba dosta svjetla kako bi cvala i vlagu od barem 50%. Tijekom jeseni odbacuje lišće i potpuno joj vene nadzemni dio stabljike. Gomolj se u ožujku sadi u novom supstratu a prilikom presađivanja budite oprezni s gomoljima jer su jako krhki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljiljan slave kao odrasla biljka, traži zalijevanje svakih četiri do pet dana kada, no kao još mlada biljka traži da smanjite zalijevanja na svakih 8 dana. 
Svaki višak zalijevanja kod ljiljana slave uzrokuje tamnjenje i otpadanje listova. Voli i prskanje listova tijekom ljeta.

Gomolje ljiljana slave možete zasaditi u ožujku. Zasadite ga u vrtnu zemlju s nešto pijeska. Promjena zemlje pogoduje rastu biljke.

Upravo se čita

Image
kaos diljem hrvatske

Olujni vjetar nosi sve pred sobom. Vatrogasci imaju pune ruke posla. DHMZ: 'Očekuju se orkanski udari'

Ljiljan slave se može i razmnožiti iz sjemena tako da se zasade u toplom klijalištu tijekom veljače. Mogu se razmnožiti i odvajanjem bočnih mladih gomolja koje možete zasebno zasaditi.

Najpoznatije vrste ljiljana slave su: Gloriosa superba Linn, Gloriosa luteo, Gloriosa plantii, Gloriosa latifolia, Gloriosa magnifica, Gloriosa rothschildiana, Gloriosa abysstinica, Gloriosa longifolia, Gloriosa simplex.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Moderno uređenje doma

Kako očistiti kuhinju od medijapana bez stvaranja oštećenja na površini

Više s weba