OGLAS

PREDNOSTI ZA ZDRAVLJE

Ljupčac biljka: začinsko bilje koje liječi jetru

Image
Foto: Pixabay

Biljka ljupčac, još poznata i kao vegeta, začinska je biljka koja osim specifične arome, u sebi sadrži i nutritivne vrijednosti važne za očuvanje zdravlja

11.5.2018. u 19:07/ Život i stil

Ljupčac je biljka poznata po mnogim ljekovitim svojstvima, a posebno se ističe svojim mirisom kojem duguje specifičnu i prepoznatljivu aromu.

Ljupčac je još poznat i pod nazivom ''biljka vegeta'', a pripada porodici glavočika. Najčešće se uzgaja kao začinska biljka, iako može biti vrlo ljekovit. Može narasti i do dva metra visine, ovisno o tome držimo li ga u zatvorenom ili ga radije uzgajamo u vrtu. Listove ljupčaca možemo upotrebljavati i sušene i svježe, a u kulinarstvu se najčešće dodaje juhama i jelima od mljevenog mesa. Svježe listove možemo dodavati salatama, a ljupčac svojim okusom pomalo podsjeća na celer.


Osim posebne arome koju daje svakom jelu, ljupčac je također biljka s ljekovitim svojstvima. Sadrži velike količine vitamina C, kao i beta-karotena. Najučinkovitije je eterično ulje koje dobivamo od listova ljupčaca postupkom destilacije vodenom parom. Dobiveno eterično ulje najčešće se koristi kod liječenja jetre.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija i turizam

Predivno jezero Borovik: Ne znate kamo za vikend? Ova zelena oaza u Slavoniji ima terapeutski učinak


Više s weba