SAVJETI ZA UZGOJ

Lobelija cvijet: uzgoj, sadnja i održavanje

Image
Foto: Pixabay

Lobelija je cvijet koji najčešće možemo vidjeti na balkonima ili terasa. Uzgoj ove vrtne biljke nije kompliciran, a mi vam donosimo kratak vodič za sadnju, održavanje i zalijevanje predivne lobelije

25.5.2017. u 23:10/ Život i stil

Lobelija je biljka koju sve češće možemo vidjeti u vrtovima, povrtnjacima ili na balkonima kao ukrasno cvijeće. Ovaj cvijet specifičan je po svom predivnom izgledu i mirisu, zbog čega se često koristi kao rezano cvijeće na vjenčanjima,u rođendanskim buketima,kao aranžman i slično.

Lobelija (lat. biljka je koja se najčešće koristi kao za balkon ili terasu. Zbog jednostavne sadnje i održavanja, mnogi lobeliju sade i u

Lobelija svoje porijeklo vuče iz Južne Afrike, odakle se ubrzo proširila na ostatak svijeta. Tako je danas sve češće možemo pronaći i na našim prostorima. Karakteristična je po plavim cvjetovima, boji koja je izrazito rijetka za današnje ukrasno cvijeće. Lobelija raste kao sitni grmić, a u prosjeku može narasti od 10 do 25 centimetara.

Iako je lobelija po prirodi trajnica, kod nas se isključivo uzgaja kao jednogodišnja biljka. Razlog tome je naša specifična klima koja donosi naročito hladne zime, izrazito nepovoljno razdoblje za ovu osjetljivu biljku.

U većini slučajeva lobelija se generativno razmnožava pomoću sjemena. S obzirom na to što su sjemenke vrlo sitne, prilikom sadnje nije ih potrebno posebno pokrivati supstratom. Dovoljno ih je tek nešto navlažiti, najbolje prskalicom.

Nicanje možete očekivati u roku od četiri do šest dana, ovisno o temperaturi prostorije u kojoj je sjeme raslo. Idealna temperatura za nicanje jest od 21 do 24 stupnjeva Celzijusa. Lobelije se sade u bogata, humusna tla neutralne kiselosti, a najviše vole biti na direktnom suncu ili eventualno na polusjenovitom mjestu. Idealno vrijeme za sadnju lobelije jest sredina svibnja pa sve do početka srpnja.

Kako bi uzgoj bio uspješan, lobelije je potrebno redovito zalijevati. Važno je da zemlja u kojoj ovo ukrasno cvijeće raste nikada ne bude u potpunosti suha. Zalijevanje je potrebno obavljati jednom tjedno, češće ako su vani izrazito visoke temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
osobni dokumenti

Provjera VAT broja - što je VAT broj i kako ga provjeriti?

Više s weba