Geografija

London i njegovo stanovništvo

Image

London, Engleska

Foto: Thinkstockphotos.com

Jedna od najpoznatijih svjetskih metropola, mnogima je već poznata, ali koliko zaista poznajete London i njegovo stanovništvo

3.2.2019. u 19:11/ Život i stil

London i njegovo stanovništvo danas čine brojku od 8.500.000

Znate li da, iako je porijeklo imena London nepoznato (jer postoji više različitih teorija), izvjesno je da se prvi put spominje 121. godine kao Londinium, a Rimljani su ti koji su 43. godine na tom području napravili prvo ozbiljnije naselje, da bi ga 61. godine britansko pleme Iceni spalilo do temelja. ​

Mogli bismo tako reći da su Rimljani prvo stanovništvo Londona, jer i nešto kasnije, 100. godine je izgrađeno novo naselje koje je postalo glavni grad rimske pokrajine Britannice te je tada brojao 60.000 stanovnika, a o predrimskom Londonu nema pouzdanih podataka.
1665. grad je zahvatila kuga i pokosila gotovo 70 000 ljudi, a 1666. izbio je veliki požar, koji je gotovo potpuno uništio stari City (srednjovjekovna jezgra Londona), a bio je ugrožen i London i njegovo stanovništvo.

U II. svjetskom ratu više desetaka tisuća tona razornih, zapaljivih i letećih bombi (V-1 i V-2) bilo je bačeno na grad i prouzrokovalo je strahovite žrtve među civilnim pučanstvom (oko 39 000 poginulih i više od 74 000 ranjenih).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popisu iz 2001., 71 % stanovništva čine bijelci, 11 % crnci, 10 % su azijatskog porijekla, 3% miješanog porijekla.

London i njegovo stanovništvo se od osnutka grada stalno povećava, a ovaj trend je bio naročito izražen za vrijeme i poslije industrijskih revolucija.

Upravo se čita

Image
svjedok holokausta

Michael je bio dječak i pjevao operu u logoru Terezin. Skoro su svu djecu ubili. Preživio je zbog medvjedića

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
VAŽNOST MEDA OD BAGREMA

Bagremov med: sva ljekovita svojstva meda od bagrema

Više s weba