KAKO POSADITI LUK?

Luk srebrenac sadnja: savjeti za sadnju i uzgoj luka

Image
Foto: Pixabay

Luk srebrenac idealan je za potrošnju u rano proljeće, a njegova sadnja počinje već u kolovozu. Donosimo vam par savjeta kako da vaša sadnja bude što uspješnija

7.2.2017. u 11:10/ Život i stil

Domaća sadnja ne može proći bez luka, od kojih razlikujemo dvije najpopularnije sorte – luk srebrenac i žutosmeđi luk. Luk srebrenac poznat je po slabijem, odnosno blažem okusu, dok je žutosmeđi luk nešto intenzivniji.

Sadi se u kolovozu

Može se uzgajati na više različitih načina, a luk srebrenac jedan je od ranijih sorti ove zdrave biljke. Sadnja srebrenca u kolovozu idealna je za najraniju potrošnju i branje u rano proljeće. Sjemenke su mu crne boje, a najbolje ih je posijati u hladno klijalište ili posebnu gredicu.

Prije sadnje, tlo bi trebalo biti dobro mehanički obrađeno. Tako će biljka brže i kvalitetnije rasti, razvijati se, a plodovi će biti daleko ukusniji. Lučicu je najbolje posaditi na dubini od nekoliko centimetara, a razmak između lučica trebao bi biti otprilike 10 centimetara ili više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je često zalijevanje

Još jedna važna stvar kad je u pitanju sadnja srebrenca jest redovito zalijevanje. Biljke koje rastu u našim vrtovima ne smijemo zanemarivati, pa tako ni luk nije iznimka. S obzirom na to da luk srebrenac raste dosta sporo, treba ga često zalijevati. S vremena na vrijeme, treba ga i presaditi na pognojene gredice ili neko drugo klijalište.

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Dobra je stvar što luk srebrenac dobro podnosi niske temperature pa se ne trebate brinuti kad dođu zimske hladnoće. Vaša biljka bez problema će preživjeti i najhladniju zimu. Ono što luku srebrencu jedino smeta jest previše tekućine i vlažno tlo. Obratite računa na to ako su vremenske prilike takve da su padaline u većem omjeru nego što bi to bilo normalno.

Luk srebrenac možete uzgojiti i iz lučica. U tom slučaju, sadnja mora početi u rujnu ili listopadu, ovisno o vremenskim uvjetima. Idealan je kao mladi luk, omiljeno jelo svakog proljetnog obroka. Srebrenac se ne može čuvati dulje vrijeme, već se mora pojesti svježe ubran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
EDUKACIJA

Domoljubne lirske pjesme

Više s weba