zaštita biljka

Lukova muha: zaštita biljaka od lukove muhe

Image

sjemenski luk

Lukova muha prijeti biljci luka najčešće u proljetnim mjesecima. Mi vam donosimo savjete pomoću kojih ćete se zauvijek riješiti ovog štetnika

25.7.2019. u 9:44/ Život i stil

Lukova muha jedan je od najopasnijih štetnika koji prijete domaćem luku u našim vrtovima. Uglavnom se javlja u proljetnim mjesecima kad je prisutna nešto veća vlažnost nego inače.

Lukova muha koja napada u proljeće zahvaća još nerazvijene biljke koje još nisu otporne da bi se same mogle zaštititi od vanjskih utjecaja.

Kako prepoznati lukovu muhu i zaštiti biljke?

Štetu izaziva ličinka koja se unutar stabljike hrani njezinim sadržajem te tako uzrokuje oštećenja koja izazivaju truljenje listova i plodova. Dobra je stvar što lukovu muhu možemo jednostavno prepoznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaražena biljka polako počne venuti, listovi požute, a središni se listovi počinju sušiti. Ličinke lukove muhe zavlače se u biljku, a često ih zna biti i preko 50. Mlade stabljike luka u tom slučaju počinju truliti i više im nema spasa. Proizvodnja luka može u potpunosti biti ugrožena i uništena.

Pravilna zaštita biljaka od lukove muhe

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Luk od ovog opasnog štetnika možemo zaštititi čupanjem i odstranjivanjem zaraženih dijelova biljke, ranijom ili kasnijom sjetvom ili pak primjenom zemljišnih i folijarnih insekticida na bazi aktivne tvari klorpirifos-etila. Bilo bi najbolje da se insekticidi unose u tlo prije sadnje kako bi njihovo djelovanje bilo učinkovitije.

Također je važno da luk ne uzgajamo preblizu površinama na kojima je uzgajan prethodnih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
EDUKACIJA

Domoljubne lirske pjesme

Više s weba