Jedinstveni broj

Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Image
Foto: Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL

Zanima vas kak saznati JMBG? Otkrijte čemu služi JMBG oznaka i u kojim dokumentima ga bez problema možete pronaći

19.4.2017. u 14:37/ Život i stil

Zanima vas kako saznati JMBG? Prvo treba feinirati što je to JBMG. Jedinstveni matični broj je  identifikacijska oznaka državljana i stranaca nekih država, uključujući Hrvatsku. To je broj koji osigurava jedinstveno povezivanje podataka u službenim evidencijama, npr. kad želite izmijeniti ime i prezime.

JMBG su dobili svi koji su se rodili u SFRJ od 1976. godine, a svi oni rođeni prije te godine, dobili su broj prema regiji u kojoj su živjeli. Jedinstveni matični broj građanina se još uvijek koristi u zemljama bivše Jugoslavije, no u nekim zemljama se počeo koristiti poseban broj – OIB.

Naprimjer, Od 2009. godine u Hrvatskoj je uveden novi identifikacijski broj, poznatiji kao OiB i on je zamijenio JMBG. No, i dalje svaka osoba posjeduje svoj JMBG, samo ga ne koristi u svakodnevnoj upotrebi.

Matični broj građana je otkrivao neke podatke o ljudima, i upravo to je omogućavalo njegovu zloporabu. Primjerice, JMBG može otkriti vaš datum rođenja, regiju u kojoj ste rođeni, redni broj te vaš spol. Danas JMBG najčešće koristi MUP – policija.

Kako saznati JMBG bez problema?

JMBG možete pronaći na staroj osobnoj iskaznici (onoj koja je poništena) ili u starijim dokumentima, primjerice školska svjedodžba ili stariji bankovni papiri. Možete otići u MUP i tamo tražiti da vam kažu koji je vaš JMBG, točnije da vam ga izdaju. No, nažalost ne postoji način kako saznati JBMG preko interneta.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
sadnja

Sadnja crvenog luka u proljeće: savjeti za sadnju

Više s weba