Dobrosusjedski odnosi

Matovilac dobri susjedi - Znate li koje se biljke (ne) vole?

Image

sjetva matovilca

Foto: Pixabay

Baš kao i u međuljudskim odnosima, postoje neke vrste koje jednostavno ne mogu podnijeti prisustvo drugih. Saznajte stoga koje su vrste dobri susjedi za matovilac

7.4.2018. u 0:38/ Život i stil

Jedinke u biljnom svijetu često ovise jedne od drugima. Ponekad prisustvo jedne biljke djeluje na susjednu biljku tako da potakne njezin rast štiteći je od štetnih nametnika i bolesti. No za svakog početnika u povrtlarstvu prije sađenja je važno znati koje vrste je dobro saditi u okolinu, a koje se preporučuje što dalje udaljiti jedne od drugih.

Matovilac je biljka koja može djelovati kao sedativ, no prvo ju je važno pravilno i kvalitetno uzgojiti kako biste mogli uživati u njezinim blagodatima. 

Osim što zahtijeva da ju se sadi u nizu, s tim da se između svake sadnice ostavi 10 centimetara, važno je obratiti pažnju na to koji su dobri susjedi za matovilac.

Među njima su svakako niski grah, bob, kineska vrsta kupusa, rajčice, sve vrste paprika, komorač, kukuruz, rotkvice i krastavci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

Upravo su navedene biljke jako dobri susjedi za matovilac, iako vrtlari ističu prilagodljivost matovilca. Naime, matovilac nema loše susjede!

Ipak, preporučuje se uvažiti savjete stručnjaka iako je dobro znati da nećete pogriješiti i ako ne odaberete neku od optimalnih susjeda za razvoj matovilca.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Dobro je znati da su neke biljke poželjan susjed svima, pa tako i matovilcu. Naime bosiljak je ima snažna svojstva i mirise kojima odbijaju insekticide što pogodno djeluje na cijeli vrt. Opisano svojstvo čini bosiljak idealnim susjedom za matovilac!

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Literatura

Pisanje brojeva slovima - osnovna pravila za pisanje brojeva

Više s weba