Kalendar cvatnje

Medonosno bilje po mjesecima - doznajte kad koja biljka cvjeta

Image
Foto: pixabay.com

Medonosno bilje po mjesecima pčelarima je bitno znati kako bi pčelinje kolonije mogli pripremiti za ispašu? Kad koje medonosno bilje cvate?

8.8.2017. u 10:15/ Život i stil

Medonosnim biljem nazivamo biljne vrste iz čijih cvjetova pčele uzimaju nektar i pelud, te one biljke s kojih skupljaju propolis ili uzimaju medljiku.

Medonosne biljke ne cvjetaju u isto vrijeme i ne proizvode iste količine nektara i peludi, a na to utječu klimatski uvjeti, geografski položaj, a kod medonosnih kultiviranih biljaka i vrijeme sjetve, gnojidba, navodnjavanje, obrada tla.

Kalendar cvatnje medonosnog bilja po mjesecima pčelarima je izrazito bitan jer poznavanjem razdoblja cvatnje medonosnog bilja, mogu pripremiti na vrijeme pčelinje zajednice za nadolazeće cvatnje.

Kalendar medonosnog bilja po mjesecima počinje krajem zime, odnosno u periodu od veljače do travnja kada cvjetaju bijela vrba, drijen, dolinska i planinska iva, tuje i johe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku  cvjeta badem, a marelice, tise, brijestovi, javor i topole cvjetaju kroz ožujak i travanj. Medonosno bilje po mjesecima nastavlja se kroz period od svibnja do srpnja kada cvjeta bagrem koji je jedna od glavnih paša u kontinentalnoj Hrvatskoj. Osim toga u lipnju cvjetaju lipe, mak i sljez, te djeteline.

Kolovoz je u kalendaru medonosnog bilja po mjesecima, vrijeme kada  cvjeta jako malo biljaka, dok u rujnu cvjetaju djeteline.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
razlike

Saznajte što je polupansion i po čemu se razlikuje od punog pansiona?

Više s weba