Ljekovito i začinsko bilje

Medvjeđi luk uzgoj i ljekovita svojstva

Image

Medvjeđi luk uzgoj i ljekovita svojstva

Foto: www.pixabay.com

Medvjeđi luk vrlo je zdrava, ljekovita i hranjiva biljka. Ako vas zanima medvjeđi luk i njegov uzgoj, pročitajte više o ovoj biljci u nastavku

12.11.2018. u 23:00/ Život i stil

Iako se radi o samonikloj biljci, koja raste na brdskim obroncima, ali i u nizinskim šumama, medvjeđi luk moguće je uzgojiti na kućnom pragu.

Medvjeđi luk, srijemuš, crijemuš, divlji luk ili šumski luk (lat.Allium ursinum L.) raste samoniklo po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim skupinama u cijelosti prekriva šumsko tlo. 

Trajnica je to s duguljastom bjeličastom lukovicom (promjera oko 1 i dužine 2-6 cm) obavijenom bijelom prozirnom kožicom. Stabljika medvjeđeg luka je uspravna, gola, na presjeku trokutasta ili gotovo okrugla, visoka 20-30 cm. Cijela biljka intenzivno miriše na češnjak, osobito ako se protrlja ili zgnječi u ruci, što će ujedno biti i znak da u ruci imate pravi medvjeđi luk.

Medvjeđi luk uzgoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medvjeđi luk se može uzgajati u vrtu, na sunčanom ili polusjenovitom mjestu, te hranjivom, vlažnom i dobro dreniranom tlu. Razmnožava se sjemenjem u proljeće, te presađivanjem ili dijeljenjem lukovica u proljeće ili jesen. Tijekom jeseni se može presaditi u posudu, te uzgajati u zatvorenom. 

Medvjeđi luk je kao začin i povrće dekorativnog izgleda pogodan za uzgoj u vrtu, najbolje ispod neke voćke ili grma. Razmnožava se sijanjem sjemena, no najjednostavnije je u vrijeme cvatnje.
Ako uzgoj medvjeđeg luka nije moguć i krenete u berbu divljeg luka, a nemate dovoljno beračkog iskustva i znanja, ne upuštajte se sami u branje srijemuša. Zamolite nekog znalca da prošeće s vama šumom da ne biste ubrali pogrešnu biljku koja mu vrlo nalikuje ali je otrovna.

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Image

Medvjeđi luk uzgoj i ljekovita svojstva

Foto: www.pixabay.com
Image

Medvjeđi luk uzgoj i ljekovita svojstva

www.pixabay.com

Divlji medvjeđi luk, usprkos svim zdravstvenim benefitima i aromi koja neodoljivo podsjeća na nešto blažu verziju češnjaka, još uvijek traži svoje mjesto u jelovnicima iako bi trebao biti zastupljeniji.

Najčešće se koristi protiv povišenog krvnog tlaka, povišenih masnoća u krvi i kod ateroskleroze, no ima i brojna druga pozitivna djelovanja. Smatra se da poboljšava pamćenje, pomaže kod vrtoglavice i pritiska u glavi te služi kao preventiva od infarkta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medvjeđi luk je originalan i ukusan dodatak salatama, a može se dodati i u kuhanu blitvu ili špinat kojima tada intenzivira okus. Može se dodati i pečenom mesu i drugim jelima (začini se otopljenim maslacem pa se doda kao prilog mesu) Možete ga sitno nasjeckati i dodati u svježi kravlji sir. Juha od medvjeđeg luka ukusna je i nadasve okrepljujuća. 

Medvjeđi luk, iako je jednostavan za uzgoj, bolje je znalački brati samoniklog u šumi.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čišćenje doma

Jednostavni savjeti - Kako oprati zidove

Više s weba