biljka opojnog mirisa

Mimoza cvijet: Koje su karakteristike ove žute ljepotice?

Image
Foto: Pixabay

Mimoza cvijet raste u priobalnim područjima, a vrtove krasi još od siječnja. U nastavku saznajte sve o mimozi cvijetu

16.5.2019. u 19:58/ Život i stil

Mimoza cvijet je biljka koja raste u priobalnim područjima te od početka siječnja svojim žutim cvjetovima i opojnim mirisom krasi naše vrtove.

Mimoza cvijet je samo jedna od vrsta roda Acacia, koji obuhvaća više od 1000 vrsta listopadnog i zimzelenoga grmlja i stablašica.

U nas su udomaćene četiri vrste, od kojih je srebrna akacija (Acacia dealbata) najčešća. Česta je i Mimosa pudica ili sramežljiva mimoza, koja ime zahvaljuje svojstvu skupljanja listova nakon dodira. Od ovog svojstva potječe i čest izraz u narodu „Osjetljiv si kao mimoza”. Mimoze potječu iz toplih predjela Australije i Tasmanije, gdje su samonikle.

Zimzelena je vrsta, sivo-zelenih grana, perastih listova i kod nas naraste do 15-20 metara visine. Cvjetovi su žuti, skupljeni u cvatove koji zajedno čine grozdove, a pojavljuju se od siječnja do ožujka. Iznimno opojan miris omiljen je mnogima, a vrlo je čest u kozmetičkoj industriji, posebno industriji parfema. U Europi je najčešća u obalnom području Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kontinentalnim područjima također je moguć njezin uzgoj, u staklenicima ili zimskim vrtovima, pri optimalnoj temperaturi od oko 8 stupnjeva. I u ovakvim uvjetima će cvjetati, iako ne tako obilno kao u priobalju.

Osim što uspijeva u toplijim klimatskim uvjetima, nužan je uvjet uspješna uzgoja silikatno i pjeskovito tlo. Na vapnenastim tlima raste slabije, manje cvjeta, a na listovima dolazi do izrazitog žućenja (kloroze). 

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Kako za uzgoj mimoza cvijet zahtijeva dublja i rahla tla, prije sadnje je tlo potrebno duboko prekopati uz dodavanje kiselog supstrata te veće količine organskih i mineralnih gnojiva, posebice fosfornih. Redovito zalijevanje iznimno je važno, pogotovo za mlade biljke. 

Mimozu je najjednostavnije razmnožiti iz sjemena, no tako dobivene biljke manje su otporne na vanjske uvjete, slabije cvjetaju, i općenito su kraćeg životnog vijeka. Jednostavno je i razmnožavanje poludrvenastim reznicama ili margotiranjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Matematika i fizika

Kako se izračunava površina i kako izračunati kvadraturu

Više s weba