Okusi dinje

Mirisna dinja cantaloupe: saznajte sve o ovoj superhrani

Image
Foto: Thinkstock

Dinja cantaloupe posebna je vrsta dinje koja će vas oduševit sočnošću. Otkrijte kako biste ju trebali konzumirati i zašto je tako korisna za vaš organizam

18.9.2018. u 16:15/ Život i stil

Dinja cantaloupe pripada porodici Cucurbitaceae i jedna je od najomiljenijih vrsti dinje. Teži otprilike od 0.5 do 5 kilograma, a sočnost, slatki okus i miris plasiraju je na vrstu najtraženijih dinja. 

Odlikuje se iznimno narančastim mesom i korom blago smećkaste boje. Dinja cantaloupe najviše se proizvodi u Kini, a postoji njena europska i sjvernoamerička inačica. Površina europske 'vrste' je rebrasta, a meso je ukusno i slatko dok je koža sivkasto-zelena. Američka verzija ima 'mrežastu' površinu, tvrđa je i meso je manje slatko. 

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Thinkstockphotos.com

(FOTO: Thinkstock)

Cantaloupe možemo jesti tijekom gotovo cijele godine, a njena je sezona u punom mahu od srpnja do kolovoza. Ističe se kao vrsta s najviše betakarotena, a sastoji se od 90 posto vode što ju čini idealnim obrokom za tople dane i osobe koje žele izgubiti višak kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinja cantaloupe sadrži vitamine A i C, a lako se uklapa u bilo koje jelo. Ova vrsta sadrži poseban antioksidans zeaksantin koji može blokirati štetne zrake i štiti zdravlje očiju, a zbog betakarotena može spriječiti razvijanje raka. Preporuča se jesti i suhe koštice dinje cantaloupe koje, a kora djeluje protuupalno na oštećenu kožu. 

Fino meso ove dinje idealno je za voćnu salatu, dodajte ga u smoothieje i limunade, a možete ju dodati čak i u ljutkastu salsu za jedinstven doživljaj. 

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
SVE O FAKULTETIMA

Saznajte koja je razlika između sveučilišta i veleučilišta

Više s weba