EUROPSKA MODERNA

Modernizam u europskoj književnosti: obilježja i značajke modernizma

Image
Foto: Pixabay

Modernizam u europskoj književnosti najviše se veže uz Francusku i francuske autore koji su svom djelima uveli modernizam u svijet književnosti kakvu poznajemo danas

3.3.2018. u 8:34/ Život i stil

Modernizam u europskoj književnosti predstavlja naglašavanje ljepote kao najvažnije svrhe umjetničkog stvaranja. Donosimo vam sva obilježja i značajke modernizma.

Modernizam kao književni pravac u Europi se javlja sredinom 19. stoljeća, a to razdoblje obilježavaju mnoge značajke. Modernizam je probudio neki novi način umjetničkog izražavanja, a pojavile su se nove ideološke i filozofske struje koje dotad nisu bile toliko izložene.

Počelo se izbjegavati suvremenu tematiku, naglašava se hladnoća i bezosjećajnost izraza, književnost se bazirala na detaljne opise, a javila se i savršena forma - sonet. U modernizmu je najvažniju ulogu zauzela Francuska čiji su književnici prvi u svijetu počeli pisati stilom modernizma.

Jedni od začetnika modernizma u europskoj književnosti bili su Gustave Flaubert koji je 1857. objavio svoj roman Gospođa Bovary te Charles Baudelaire sa svojom zbirkom pjesama Cvjetovi zla. U vrijeme moderne svoj je preporod doživjela i drama u kojoj se počela produbljivati psihološka interpretacija, a mijenjao se i scenski prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
VOĆE

Kako uzgojiti nar?

Više s weba