dobro je znati

Mokrenje nakon seksa: Koje su zablude, a koje dobrobiti

Image
Foto: Thinkstock

Odmah ćemo jednu od zabluda - mkrenje ne sprječava trudnoću, kako neki misle

7.1.2020. u 12:42/ Život i stil

Vlada mišljenje kako je mokrenje nakon seksa dobro za zdravlje, osobito žensko jer pomaže da bakterije odu iz tijela i tako smanjuje rizik od infekcija urinarnog trakta.

Snošaj povećava rizik od infekcija urinarnog trakta, posebice kod ljudi koji su osjetljivi u tom području, odnosno često imaju urološkoe probleme. Žene 30 posto češće pate od infekcija urinarnog trakta, no muškaraci, a razlozi su anatomski.

Muškarci bi trebali ejakulirati najmanje 21 put na mjesec. Znate li zašto?

Mokraćna cijev kod žena puno je bliža vagini i anusu, što znači da bakterije lakše mogu prijeći u nju. Osim toga kraća je, no kod muškaraca, što znači da bakterije lakše mogu doći do mokraćnog mjehura. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Iz ovih razloga mokrenje nakon seksualnog odnosa nije toliko važno za muškarce, koliko je važno za žene. Kod žena mokrenje pomaže isprati bakterije i smanjiti rizik od infekcije. Ne postoji snažan znanstveni dokaz u korist tvrdnje da mokrenje prevenira urinarne infekcije, no ni ne odmaže.

Što mislite tko ima bolji seksualni život - žene u dugim vezama ili one koje su slobodne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što se sigurno zna, je da mokrenje nakon spolnog odnosa nije kontracepcijsko sredstvo, odnosno neće spriječiti trudnoću. Mokraćna cijev i vagina odvojeni su dijelovi u ženskom tijelu, što znači da mokrenje neće isprati spermu iz vagine.  

Kao što ne štiti od neželjene trudnoće, mokrenje nakon seksa ne štiti niti od seksualno prenosivih bolesti. Stoga, za sigurni seks koristite kondome. 

  • Koliko brzo nakon seksualnog odnosa treba mokriti?

Ne postoji preporučeno vremensko razdoblje, ali što prije to učinite, to ćete prije iz mokraćne cijevi isprati bakterije koje su možda 'zalutale' u nju tijekom snošaja. Ako ne možete mokriti, popijte čašu do dvije vode ili kavu koja je dijuretik.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jedinstveni broj

Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Više s weba