Ukrasne biljke

Mušmulica biljka - znate li kakva je to biljka?

Image
Foto: www.pixabay.com

Ovo je biljka koja se sadi kada na primjer, imate problema s čestim košnjama trave. Tu se kao pomoć u vrtu obično koristi nisko grmlje kao što je to mušmulica biljka

18.6.2018. u 0:07/ Život i stil

Mušmulica biljka spada u takozvane biljke pokrivače tla. Zovemo ih mušmulice, dunjarice ili cotoneasteri. Pripada porodici Rosaceae, dolazi nam iz Kine, a u Europi je kultivirana početkom XX stoljeća.

Mušmulica je biljka koja se sadi, na primjer kada imate problema s košnjama trave. Uz ograde i rubnjake, na kosinama, uz drveće i grmlje, između parkirališta.
Na takvim kritičnim mjestima lakše je održavati grmaste pokrivače tla koji se šišaju jednom ili dva puta godišnje nego kositi travu i čistiti korov. 

Pokrivači tla su obično niske trajne biljke koje se na određenu površinu sade vrlo gusto da bi je prekrile zelenilom i spriječile rast korova. Za tu se namjenu obično koristi nisko grmlje kao što je mušmulica biljka.

Mušmulica biljka spada u rod listopadnih ili vazda zelenih niskih grmova iz porodice ružovki. Četrdesetak vrsta iz ovog roda prošireno je u Europi, sjevernoj Africi i Aziji. To je grm šibljastih izbojaka bez trnja, naizmjenično smještenih pupova i jednostavnih listova ravna ruba. 

Cvjetovi su joj bijeli ili ružičasti, peterodijelni su, smješteni u pazušcima listova. U velikom se broju otvaraju u svibnju ili lipnju pa biljci daju zanimljiv izgled. 

Plodovi su joj malene jabučice koje su najčešće crvene boje s po 2-5 koštica. 
Nisu osobito zanimljivi pticama pa tako i ostaju na granama veći dio jeseni i zime.

U vrtu je mušmulica biljka jedan od ljepših grmova zanimljivih plodova.
Takve puzajuće, vazdazelene mušmulice su izvrsni pokrivači pogotovo za nagnute terene (škarpe i slično) jer iz svojih poleglih grana puštaju u dodiru s tlom korijenje koje onda prorasta tlo i sprječava eroziju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog dugih grana koje se poleglo šire često se ove vrste koriste i za sadnju uz potporne zidove. Najčešće se sadi uz kuću ili na gredici s višim grmljem. Grane mu imaju jasan cik-cak uzorak pa onako okićene sjajnocrvenim brojnim plodovima izgledaju jako dekorativno u kasnojesenskom sivilu. 

Svojom otpornošću na nepovoljne uvjete okoline (zimu, vjetar, sušu, zagađen zrak) i jednostavnim održavanjem predstavljaju dobar izbor za pokrivanje gradskih zelenih površina.

Posebno su zgodne za sadnju ispod drveća koje služi za zasjenjivanje parkirališta. 
Oprez, plodovi mušmulice biljke su otrovni pa možemo reći da je mušmulica otrovna biljka.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji! Nakon pola godine, četiri para napokon se vraćaju u Hrvatsku

Više s weba

Pročitajte još

Image
osobni dokumenti

Provjera VAT broja - što je VAT broj i kako ga provjeriti?

Više s weba