Geografija

Najpoznatije rijeke u Slavoniji - koje rijeke u Slavoniji poznajete

Image

rijeke u Slavoniji,

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ako ne znate nabrojati sve rijeke u Slavoniji, u nastavku donosimo nekoliko informacija o njima i odgovor na pitanje - koje su najpoznatije rijeke u Slavoniji

31.1.2019. u 21:41/ Život i stil

Nizinsku Hrvatsku čini i veliki dio Slavonije, a njega ograđuju najpoznatije rijeke u Slavoniji. Slavoniju okružuju tri rijeke: Sava, Drava i Dunav , tvore prostor iznimne ljepote s bogatim šumama, pašnjacima i brežuljcima. 
No koje su najpoznatije rijeke u Slavoniji i što znate o njima?
Da budemo precizni, Slavonija je povijesno-geografska regija u istočnom dijelu Hrvatske, između rijeke Save na jugu i rijeke Drave na sjeveru.
Ovaj dio nazivamo i hrvatsko međurječje, odnosno tu si u rijeka Ilova na zapadu, državne granice na istoku, te rijeke Bosut i Vuka na jugoistoku. 
Slavonija je povijesna regija u istočnoj Hrvatskoj. Glavna žitnica i poljoprivredno najrazvijeniji dio Hrvatske, a sve to potpomažu rijeke u Slavoniji bez kojih ovaj kraj Hrvatske ne bi bio ovako plodan.

Zahvaljujući brojnim rječicama i potocima, očuvanim šumama, u ovom kraju je očuvan i tradicionalni lovni i ribolovni turizam, te seoski turizam. 
Slavonija i Baranja su idealne destinacije za turiste koji žele provesti odmor u miru i tišini, daleko od gradskih gužvi. Zato su tu i rijeke u Slavoniji koje će turistima pružiti nezaboravan odmor i avanturu.

Na mjestu gdje se spajaju poznate rijeke u Slavoniji, Dunav i Drava, priroda je napravila osobit fenomen Park prirode Kopački rit. Kopački rit bogat je životinjskim i biljnim svijetom. 1967. god. proglašen je parkom prirode, a uže područje zoološkim rezervatom. 

Zanimljivo je i mjesto Cerna koje je, s pravom se može reći, jedno od najljepših sela u Hrvatskoj, a smješteno je na obalama rijeka Biđa, Bosuta, Bitulje, Berave i Krajc kanala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeke Sava (562 km toka u Hrvatskoj) i Drava (305 km toka u Hrvatskoj), su ujedno i dvije rijeke u Slavoniji koje su zasjele na prvo mjesto popisa rijeka po dužini u Hrvatskoj.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Temelj pjesničkog jezika

Stilska izražajna sredstva - četiri glavne kategorije

Više s weba