Savjeti za profesionalnost

Naučite kako napisati preporuku za posao bez da zvuči umjetno

Image
Foto: Pixabay

Zanima vas kako napisati preporuku za posao? Osim osnovnih pravila postoji način da vaša preporuka bude i autentična. Otkrijte kako je kvalitetno napisati

26.9.2018. u 19:12/ Život i stil

Preporuku za posao nije jednostavo napisati, a važno je na umu imati da ljudi nemaju vremena iščitavati mnoge detalje i vaše doživljaje kandidata kojem želite pomoći. Mnogi rade te greške pa vam donosimo najbolje savjete kako napisati preporuku za posao. 

Prije nego što počnete pisati preporuku razmislite o tome što je ona zapravo: to je uvid u kandidata kroz profesionalan par očiju. Vi ćete na neki način zagarantirati drugom poslodavcu da je neka osoba pravi odabir pa je bitno znati kako napisati preporuku za posao. 

Na početku je korektno predstaviti se i opisati svoj posao i poziciju kako bi poslodavac shvatio u kojoj ste vezi s kandidatom i kako je vaše mišljenje vrijedno razmatranja. Nakon što ste sami sebe predstavili možete krenuti s opisom osobe za koju pišete.

Uvijek je dobra ideja prisjetiti se situacija u kojima se pojedinac istaknuo nekim svojim vrlinama poput točnosti, preciznosti, organiziranost i brzine. Ako se pitate kako preporuku za posao bez da zvuči umjetno: upravo su primjeri najbolji način. Primjeri daju vašem pismu dozu realnosti i djeluju kao pozadinska priča koja otkriva više o kandidatu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je važno navesti vaše objašnjenje zašto je neka osoba prava za položaj na koji se prijavljuje kod novog poslodavca. Pokušajte se prisjetiti po čemu kandidat odgovara tom poslu, ali nemojte pretjerivati ili lažno predstavljati postignuća. Na taj biste način mogli dovesti kandidata u neugodnu situaciju, ako se od njega očekuje nešto što zapravo ne zna raditi. 

Bino je pravilo u načinu kako napisati preporuku za posao jest da ne pristajete pisati ako doista ne vjerujete u tu osobu. Ukoliko niste oduševljeni njihovim radom pa čak ni u slučaju da ne znate dovoljno o njoj/njemu. Nedostatak iskustva s osobom ili nezadovoljstvo rezultirat će lošim pismom koje može govoriti loše o vama, ali i o kandidatu. 

Upravo se čita

Image
privedena

U Virovitici pacijentica izbola psihijatricu u ordinaciji

Osim samog sadržaja bitan je i izgled vašeg pisma. Nemojte koristiti 'inovativne' fonotove i dodavati boju. Klasičan izgled najprihvatljiviji je pa se držite standardnog fonta i ne pretjerujte s dužinom pisma, a nikako nemojte pismo pisati rukom. Pokušajte biti što jasniji i precizniji jer drugog poslodavca ne zanima pretjerano vaša elokvencija već konkretne činjenica o kandidatu za posao. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Monostih, dvostih, trostih

Vrste strofa: prisjetite se koje vrste strofe postoje

Više s weba