Uništavanje glodavaca

Naučite kako se riješiti miševa na tavanu

Image

mis mis

​Miševi prenose zarazne bolesti, onečišćuju hranu, predmete i površine mišjim izmetom. Treba li još razloga da što prije naučite kako se riješiti miševa na tavanu?

17.5.2018. u 12:11/ Vijesti.hr

Kućni miš (lat.Mus Musculus) je najčešća vrsta miša. Veličina odraslog miša je oko 6 cm, bez repa. Teški su oko 30 grama. Životni vijek je oko 1.5 do 3 godine. Mogu se provući kroz pukotinu od 6-7 mm širine. Glasaju se s glasnim skvičanjem. Miševi glodanjem mogu nanijeti velike ekonomske štete.

Miševi su noćne životinje ili su aktivniji u sumrak. Onečišćuju urinom, slinom i putem dlake prenose zarazne bolesti. 

Znakovi njegove prisutnosti su prepoznatljivi jaki miris ustajalosti urina, kojim obilježavaju puteve do izvora hrane i mišji izmet  koji izgleda kao zrnce riže veličine 3 – 8 mm a miševi ih izbacuju neprestano. Intenzivniji miris znači da je infestacija poprilično jaka.

Miš prenosi uzročnike zaraznih bolesti: mišju groznicu, salmoneloze i ostale bolesti. Miševi su i jako dobri penjači pa gnijezdo mogu saviti bilo gdje u prostoru. Najviše vole neki kut u blizini izvora hrane. Samo jedan par miševa može proizvesti 4 do 6 legala godišnje, a u svakom leglu 4 do 8 mladih tako da se kroz godinu dana njihova populacija može popeti do 2000 jedinki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga suzbijanje i uništavanje (deratizacija) miševa nije jednostavno. Moramo imati strpljenje u borbi protiv njih.

Dakle evo nekih savjeta kako se riješiti miševa na tavanu ili u domu.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Ako su se u vaš tavan, ili dom već uvukli miševi za početak popunite sve veće otvore čeličnom spužvom. To će ih spriječiti da uđu u prostor jer taj material ne mogu pregristi.

Još jedan savjet kako se riješiti miševa na tavanu je pomoću mente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mentu smrvite i stavite u posudu s vodom pa posude rasporedite po tavanu ili stanu. Miris mente će otjerati miševe i usput zamirisati vaš prostor.

Miš je u svojoj naravi vrlo čista životinja, kupa se i umiva više puta dnevno.

Miševi uređuju kućicu tako što unose piljevinu u nju, sijeno i hranu. Miš se voli penjati po raznim predmetima, provlačiti se i zavlačiti u rupe.

Prostor u koji povremeno ulaze miševi je potrebno dobro počistiti jer je njihov izmet izvor zaraze. Sve površine u prostoriji operite izbjeljivačem te nakon toga deterdžentom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mačke baš neće odigrati ulogu lovca ako se mislite kako se riješiti miševa na tavanu radije se  poslužite pijeskom u koji mačka vrši nuždu. Taj pijesak posipajte ispred ulaza, a miris mačje mokraće će spriječiti i najumornije miševe da uđu u vaš tavan ili vaš dom.

I za kraj zanimljivost, odlučite li postaviti zamke ovim neugodnim glodavcima, svakako  zaboravite na sir jer miševe će prije privući maslac od kikirikija!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Literatura

Pisanje brojeva slovima - osnovna pravila za pisanje brojeva

Više s weba