Mirisno bilje

Neka svježi miris prožme vaš stan - nabavite sobni jasmin

Image

arapski jasmin, pajasmin mirisni grmovi,

Foto: www.pixabay.com

Sobni jasmin naziva se i kraljem cvijeća. Osim raskošnih latica, ovu biljku odlikuje nevjerojatan miris koji se uvlači u svaki kut sobe. Otkrijte sve o njemu

26.11.2018. u 17:55/ Život i stil

Sobni jasmin odnosno Jasminum Polyanthum zasigurno pripada u jedno od posebnijih vrsta cvijeća koje možete imati u stanu. Osim bijelih cvjetova, vaš će dom 'ukrasiti' intenzivan miris od kojeg ne možete ( i ne želite pobjeći). 

Jasmin napreduje kao cvijet penjač i razvija se vrlo brzo. Mnogi nikada ne bi rekli, ali sobni jasmin pripada porodici maslina. Porijeklom je s Dalekog Istoka i često se koristi u orijentalnim mirisnim mješavinama. 

Njegov je miris najveći adut. Sladak, a intenzivan. Sobni jasmin cvjeta od zime tj. siječnja do ožujka. Za uspješan rast potrebno mu je dovoljno svjetlosti i ne odgovara mu presuh i topao prostor. 

Sobni jasmin zalijevamo jednom u 5 dana i bitno je ne pretjerati jer korijen može istruliti. Izrazito mu paše prskanje po listovima, ali izbjegavajte ne vlaženje cvjetići. Presađivanje jasmina morate obaviti u proljeće, a bitno je obrezati ga s vremena na vrijeme kako bi mu dali ds "prodiše" i da svjetlost dopre do unutarnjih grana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slike koje pobuđuju maštu

Pjesničke slike: Otkrijte vrste pjesničkih slika

Više s weba