Biljni svijet

Neobične biljke koje vrijedi vidjeti

Image

Neobične biljke koje vrijedi vidjeti

Foto: www.pixabay.com

Ako još niste čuli za drvo koje se zove kobasica, ili za cvijet morska zvijezda, onda svakako čitajte dalje jer u nastavku ćemo spomenuti neke očaravajuće neobične biljke

29.1.2019. u 21:19/ Život i stil

Priroda nas često zna iznenaditi svojim kreacijama i ljepotama koje nam oduzmu dah kada se s njima susretnemo, a takve su upravo neobične biljke koje nas natjeraju da se zapitamo jesmo li možda zalutali u raj dok ih s nevjericom promatramo.

Neobične biljke su nepredvidive i čudne, očaravaju prvenstveno bojama, pa idu sve do različitih i neshvatljivih oblika.

Evo nekoliko najčudnijih plodova prirode, navesti ćemo samo neke neobične biljke koje će vas fascinirati.

Postoje i parazitske biljke koje umjesto da proizvode vlastitu hranu - žive na tuđi račun. Tako je imela neobična biljka koja često živi na voćkama (kruški ili jabuci), glogu, javoru i lipi. 

Među prvima spomenuti treba Kobasica drvo, čiji je službeni naziv Afrička kigelija. Drvo koje naziv dobilo po dugim plodovima koji podsjećaju na sušenje kobasica. Međutim, plodovi ovog drveta za narod u Gani imaju sasvim drugo značenje. Oni ga nazivaju "drvo visećih dojki" jer ga uspoređuju sa starim plemenskim ženama, koje su imale duge dojke od višegodišnjeg dojenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je još jedna neobična biljka koju možemo vidjeti u Africi, a to je Cvijet morska zvijezda, koji izgledom podsjeća upravo na nju, žuto-smeđu zvijezdu koja se ugnijezdila na morskom dnu. Ovaj cvijet i širi miris mrtve životinje zbog kojeg ga muhe opsjedaju misleći da je pokvareno meso.

Welwitschia mirabilis spada u neobične biljke, a nalazimo je u Namibiji. Može živjeti duže od 2.000 godina, ali njezino stablo zato ne može narasti više od tri metra u visinu, jer energiju i snagu prenosi na svoje ogromne listove koji nikada ne opadaju i rastu dok je god biljka zdrava. A listovi zato mogu dosegnuti dužinu i do 20 metara.

Upravo se čita

Image
uznemirujući prizori

Sav očaj potresa u fotografiji: Otac sjedi u ruševinama i ne pušta ruku svoje preminule kćeri (15)

Tu su još i neobični kaktusi (starčeva glava), biljke koje nemaju korijenje ( španjolska mahovina), goruće biljke ( jasenjak) i još poneke o kojima ćemo više pisati u nekom novom članku, a ovo su bile samo neke neobične biljke kojima nas priroda očarava i koje na žalost ne možemo susresti u našim krajevima.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Image
Gramatika

Kako se piše osnovna škola? Zapamtite pravilan oblik pisanja

Više s weba