majka rusija

Nevjerojatna Rusija najveća je država svijeta

Image
Foto: Pixabay

Uvjerljivo najveća država svijeta jedinstvena je po mnogobrojnim karakteristikama. No, iako je najveća država svijeta, nije i najmnogoljudnija

19.3.2019. u 1:04/ Život i stil

Rusija je, uvjerljivo, najveća država svijeta. Zauzima površinu od 17,1 milijuna četvornih kilometara, a zanimljivo je da bi se na njezinom teritoriju moglo smjestiti 25 država poput Francuske. Također, impresivno je kako druga država svijeta po veličini, Kanada, ima upola manju površinu od oko 10 milijuna četvornih kilometara.

Moskva je glavni, a ujedno i najmnogoljudniji ruski grad sa 10 563 038 stanovnika. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay) 

Najveća država svijeta graniči sa 14 država - Norveškom, Finskom, Estonijom, Litvom, Letonijom, Poljskom, Bjelorusijom, Ukrajinom, Gruzijom, Azerbejdžajnom, Kazahstanom, Kinom, Mongolijom i Sjevernom Korejom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlazi na Barentsovo, Beringovo, Crno, Japansko, Istočnosibirsko, Čukotsko, Karsko, Laptevsko, Ootsko, Azovsko i Bijelo more. Također, Rusija je okružena svima trima oceanima, a granica njezine morske obale čini 37,7 tisuća kilometara. Preostalih 24,4 tisuće kilometara su kopnene granice, što znači da je njezina sveukupna granična linija 62,3 tisuće kilometara. 

Najzapadnija ruska točka nalazi se na obali Baltičkog mora u zaljevu Gdanjska gdje graniči s Poljskom. Najistočnija kontinentalna točka je rt Dežnjev koji se nalazi na Čukotskom poluotoku.

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Najveća država svijeta posjeduje i najdužu želježničku prugu, dobro poznatu Transsibirsku željeznicu koja se prostire kroz gotovu cijelu Rusiju, a dugačka je oko 9 200 kilometara. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Tehnologija današnjice

Znate li kako možete otkriti skriveni broj?

Više s weba