biljke Novog svijeta

Noćurak biljka - prirodni lijek za dermatološke probleme

Image

biljka na slovo n

Foto: pixabay.com

Noćurak biljka u Europu je stigla u 17. stoljeću i od tada se neprestano uzgaja kao ukrasna biljka, a u prirodi ju pronalazimo kao korov

5.2.2018. u 11:44/ Vijesti.hr

Noćurak biljka je zeljasta, dvogodišnja biljka sa uspravnom stabljikom koja naraste do 1,5 metara. Korijen biljke je mesnat, dug 15 centimetara i bijele boje, dok je pri gornjem dijelu koji je deblji crvenkaste boje. Prizemni listovi noćurak biljke su sjedeći, a oni koji se nalaze na stabljici su dugi do 10 centimetara i imaju kratku peteljku.

Cvjetovi su veliki, pojedinačni i žuti, a rastu u pazušcima listova i mirišu na med. Cvjetovi noćurak biljke se otvaraju noću, a već pred zoru se suše i tako se svaki dan stvaraju novi cvjetovi. Plod noćurak biljke je dlakav, tri centimetra dugačak tobolac sa tamnosivim i crvenkastosmeđim sjemenkama.

Noćurak biljka stvara preko 500 sjemenki koje su sposobne klijati i nakon 60 godina.

Noćurak biljka potječe iz Sjeverne Amerike, a u Europu je stigla 1619. godine kao ukrasna biljka za padovski botanički vrt. Biljka se danas uzgaja na području Australije, Azije i Europe. Ovu dobru medonosnu biljku uzgaja se sjetvom sjemena u proljeće ili rano ljeto na mjesta sa dreniranim tlom i obiljem sunca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi listovi noćurak biljke su jestivi i mogu se konzumirati sirovi ili kao varivo. Sjemenke noćurak biljke se koriste za dobivanje ulja koje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, a može ga se pronaći u dućanima zdrave prehrane. Ulje noćurak biljke iznimno je korisno kod dermatoloških problema, srčanih bolesti i povišene razine kolesterola.

Više s weba

Pročitajte još

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Image
Matematika i fizika

Kako se izračunava površina i kako izračunati kvadraturu

Više s weba