Uzgoj biljaka

Obogatite vrt ljekovitom kamilicom: sijanje kamilice, uzgoj i berba

Image
Foto: pixabay.com

Kamilica je drevna pomoć u raznim zdravstvenim tegobama. Ovaj cvijet zato mnogo ljudi želi u svome vrtu. Otkrijte kako obaviti sijanje kamilice i uzgojiti je

10.1.2019. u 13:49/ Život i stil

Kamilica je samonikla biljka koju nalazimo diljem svijeta. Prepoznatljiva je po svojem nježnom izgledu, ali i aktivnim tvarima zbog koje je pravi supercvijet. Glavni je njen sastojak eterično ulje zbog kojeg je vrlo cijenjena. Svladajte sijanje kamilice i berbu kako bi dobili najbolje od ove biljke. 

Sijanje kamilice - kada i kako?

Pravilno čuvano sjeme cvijeta može biti spremno za sjetvu čak tri godine. Sjetva se najčešće obavlja u rujnu, a može se sijati i u studenog. U određeni podnebljima kamilica se može sijati i do veljače. U sušnim jesenima, usjevi brže rastu, ako se sijanje kamilice obavi na vrijeme. Izbjegavajte sijanje u vjetrovito doba i imajte na umu da, uz dovoljne vlage i svjetlost, sjeme može proklijati vrlo brzo.Svjetlost je najbitniji zahtjev pa se kamilica sije horizontalno po površini. 

Berba i upotreba kamilice

Ako je sijanje kamilice obavljeno kako treba, sve bi ostalo trebalo ići glatko. Berba se obavlja kada se odredi da je cvijt zreo. Većina glavica treba biti zrelo, a to znamo prema laticama u vodoravnom položaju. Kvalitetni cvjetovi mogu se upotrijebiti za proizvodnju eteričnog ulja, a ostatak za drugačije prerade. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
književnost

Što je proza i kako izgleda prozni tekst?

Više s weba