E-mail komunikacija

Obraćanje u mailu - naučite kako osloviti osobe i zaobiđite neugodnost

Image

U ovom zanimanju prosječna plaća je 7449 kuna

Foto: Thinkstock

Obraćanje u mailu izrazito je važan dio pošte kao što je i u običnom pismu. Krivo obraćanje može rezultirati neugodnjakom. Naučite kako se pravilno obratiti

12.11.2018. u 12:20/ Život i stil

Obraćanje u mailu nije toliko jednostavno kao što se čini. Vrlo često zbog lošeg uvodnog pozdrava i krivog obraćanja ispadamo nepristojni, prehladni, pretjerano bliski i ostalo. 

Obraćanje u mailu - tipovi 

Formalna pisma

Formalna pisma ona su koje pišete osobama koje ne znate. U to pripadaju i kompanije, institucije, državna tijela i sva ostala poduzeća ili organizacije. U pisanju formalnog maila koristit čemo hladniji ton, ali i pozdrav. 

Najsigurnije obraćanje u mailu ovakvog tipa je "Poštovani/a" te dodamo titulu ili gospođo/gospodine. Ako je znamo, titula se uvijek dodaje i to ona najviša koju osoba posjeduje. 

Puno puta nećemo znati kome točno pišemo. Institucije ili tvrtke često imaju službe za odnose s javnošću pa one zaprimaju naše upite ili mailove. Obraćanje u mailu u tom slučaju mora biti neodređeno pa se preporuča "Poštovani" ili "Cijenjeni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobna pisma

U mailovima koje šaljemo osobama koje znamo, prijateljima i obitelji, možemo biti nešto opušteniji. Ovdje se gotovo uvijek koristi oblik "Dragi/a" te dodajemo samo ime. Ovo možete koristiti čak i za poslovne suradnike s kojima se u dosta dobrim odnosima. Za prisniji odnos može se dodati i "Drag/a moj/a", ali to koristite za bliske prijatelje i članove obitelji. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Upravo se čita

Image
PALA JE ODLUKA

Horvat više nije izbornik Hrvatske, a na njegovo mjesto stiže legendarni rukometaš

Više s weba

Pročitajte još

Image
razlike

Saznajte što je polupansion i po čemu se razlikuje od punog pansiona?

Više s weba