Biljni svijet

Orijaška ambrozija - Jedan od najjačih alergena današnjice i invazivna biljka.

Image

orijaška ambrozija

Foto: www.pixabay.com

Orijaška ambrozija (Ambrosia artemisiifolia) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika. Orijaška ambrozija jedan je od najjačih alergena današnjice i invazivna biljka

23.10.2019. u 0:05/ Život i stil

Orijaška ambrozija od ranoga proljeća i prve cvatnje nema mira među onima koji pate od bilo koje vrste »peludne« alergije. No, prava mora tek slijedi – za manje od mjesec dana, tokom kolovoza, »napast« će nas ambrozija.naraste do metar i više, prepoznatljiva po izrezbarenim duguljastim listovima.
Orijaška ambrozija ima cvjetove koji se u obliku grozdastih cvatova nalaze na vrhovima stabla ili grane i žućkaste su boje.

Cvjeta u kasno ljeto i jesen proizvodeći pelud, a može proizvesti oko stotinu milijuna zrnaca peludi svake godine.

Prepoznatljivi znakovi alergije koju izaziva orijaška ambrozija, su kihanje, svrbež nosa, vodeni iscjedak iz nosa, otekline kapaka i otežano disanje. 
Kad koncentracija prijeđe 1.000 zrnaca na 1 m3 zraka simptomi će postati jako izraženi, a uz alergijsku hunjavicu može se kao dodatni problem razviti i astma.

Liječenje se provodi uzimanjem odgovarajućih lijekova (antihistaminika).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orijaška ambrozija se najefikasnije suzbija čupanjem biljke zajedno s korijenom, ali kako je to nemoguće provesti, jedan od efikasnih načina je košnja prije početka cvatnje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Internetski bonton

Kako se ponašati na internetu: pravila ponašanja u virtualnom svijetu

Više s weba