Ukrasno bilje

Pajasmin biljka - biljka posebno ugodnog mirisa

Image

Obrezivanje grma jasmina

Foto: www.pixabay.com

Pajasmin biljka, ili lažni jasmin, je dražestan mirisni listopadni grm do 3 m visine, rado viđen u vrtovima koja ijepo izgleda posađena u skupine, a i kao soliter

13.9.2018. u 1:25/ Život i stil

Pajasmin biljka je drvenasti grm koji naraste do 3 m visine i blago je povijenih grana. Brzo raste, pa već u drugoj godini nakon sadnje iz korijena počinju izbijati mladice u obliku šiba, što mu daje kompaktnost i gustoću, pa može postići širinu koliko i visinu. 

Pajasmin biljka vrlo je mirisan grm, medonosnih cvjetova koji podsjeća na miris jasmina zbog čega ga u narodu i nazivaju jasminom. Cvjeta u grozdovima tijekom svibnja i lipnja, jednostrukim cvjetovima bijele boje.
Danas već postoje i brojni hibridi s kremastom ili blago ružičastom bojom latica i dvostrukim cvjetovima. No nažalost cvjetno dekorativniji hibridi imaju puno slabiji miris od običnog pajasmina, dok neki čak uopće ne mirišu! 

Pajasmin biljka vrlo brzo raste. Već druge godine nakon sadnje na stalnom mjestu iz korijena počinje tjerati mladice u obliku šiba što daje kompaktnost grmu i može doseći širinu jednaku visini!

Pajasmin je ne zahtjevna biljka koja voli vlažnije tlo, no prilagodit će se i svakom drugom suhom ili vapnenastom tlu. Uspijevat će i u polusjeni ali bogatije će cvjetati onaj koji je  izložen direktnom suncu. Sadi se kao biljka soliter, međutim vrlo dekorativno izgleda i u nizu slobodno rastuće živice ili čak u kombinaciji s ružama! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon cvatnje se orezuju ocvali izboji (u lipnju), te se do polovice prikraćuju snažni mladi izboji koji nisu cvali! Starijim grmovima koji su izgubili svoju kompaktnost i slabije cvatu, nakon cvatnje ili rano u proljeće, mogu se ukloniti i čitave grane bez ikakvog straha da ćete grm uništiti. I da ga posiječete do zemlje ponovno će potjerati mlade izboje!

Listovi pajasmin biljke u sebi sadrže saponin. Ako protrljate listove u navlaženim dlanovima, skinut će svu prljavštinu s njih, jedino ne reagira na ulje! Upotrebljava se u kozmetičkoj industriji s obzirom na to da je djelotvoran u skidanju prljavštine, ne skidajući pritom prirodnu masnoću kože.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Temelj pjesničkog jezika

Stilska izražajna sredstva - četiri glavne kategorije

Više s weba