pepermint

Paprena metvica - biljka s mnogo ljekovitih svojstava

Image
Foto: pixabay.com

Zbog velikog udjela mentola paprena metvica je česti sastojak različitih čajnih mješavina

15.9.2017. u 13:01/ Život i stil

Paprena metvica je trajna zeljasta biljka uspravne, razgranate stabljike koja naraste do 90 centimetara  visine. Listovi paprene metvice imaju nazubljene vrhove i dugi su 4-9 centimetara.

Paprena metvica ima cvjetove koji su mali, gusto skupljeni u pršljenove koji tvore valjkaste cvatove, a cvatu od lipnja do kolovoza. Paprena metvica je hibrid vodene metvice i klasaste metvice.

Poznata je još od 17. stoljeća kada ju je opisao Carl Linnaeus, a danas se uzgaja u raznim varijantama. Paprena metvica razmnožava se vriježama koje rastu iz podzemnih dijelova biljke, a odgovara joj pjeskovito tlo.

Listovi paprene metvice imaju jako aromatičan miris koji podsjeća na mentol. Osim kao dodatak napitcima, paprena metvica korisna je kod probavnih tegoba, kao što su gastritis i enteritis.

Ulje listova paprene metvice koristi se za korigiranje okusa zubnih pasti, za izradu čokolada i žvakaćih guma.

Latinsko ime Mentha dolazi od grčke nimfe Mente koja je bila u vezi s bogom podzemlja Hadom, te ju je zbog toga u grm pretvorila Hadova žena Perzefona. Perzefonina majka i božica plodnosti Demetra, Mentu je osudila na sterilnost, te biljke mente, pa tako i paprena metvica, ne daju ploda.

Paprena metvica koristi se kod oboljenja dišnih organa. Inhalacija paprene metvice pomaže kod upale sinusa, prehlade i gripe. Paprena metvica odlično je sredstvo protiv želučane nervoze, ublažava bolove kod reume i artritisa, a kupka od paprene metvice pospješuje prokrvljenost kože te smanjuje povišenu temperaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Blagdan Uskrsnuća

Kakvi su običaji za Cvjetnicu?

Više s weba