pasiflora

Pasiflora cvijet: sve što trebate znati o pasiflori

Image
Foto: Pixabay

U nastavku možete pročitati više o uzgoju i njezi pastiflora cvijeta

28.1.2019. u 11:58/ Život i stil

Pasifloracvijet je višegodišnja penjačica podrijetlom iz Južne Amerike. Cvijet je poznat i kao Kristov cvijet. Cvjetovi pastiflore jako podsjećaju na trnovitu krunu pa je po tome nazvana passio (patnja) + lat. flos (cvijet). Pasiflora je biljka lijepoga cvijeta, koja je pogodna za uzgoj u stanu ali i uzgoj na otvorenom. 

Egzotični cvjetovi pasiflore izgledaju kao da su upravo stigli iz tropa, ali nemojte da vas to prevari, jer pastiflora se uspješno uzgaja i u našim krajevima.

Pasiflora cvijet se uzgaja kao ljekovita, jestiva,  ili pak ukrasna biljka. 

Prilikom uzgoja pasiflore cvijet treba imati na umu da je ona biljka penjačica, te da joj je potrebno osigurati oslonac na koji će se svojim viticama tijekom rasta moći prihvatiti. Može narasti u visinu i do 10m pa je treba na vrijeme početi obuzdavati rezidbom.
Orezivanje se vrši tijekom kasnih zimskih mjeseci.

Cvate od lipnja do kolovoza. Vitice i izdanke treba podrezivati u proljeće.Grane koje izrastu iz glavne stabljike treba ponovno podrezati iznad 2 do 3 lista, jer pasiflora cvate isključivo na rodnoj grančici. Dozrijevaju krajem ljeta i u ranu jesen. Plodovi su bogati vitaminom C, kalcijem i željezom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pasiflora cvijet se uzgaja i kao ljekovita biljka. Stari južnoamerički Indijanci smatrali su njezine cvjetove životnim eliksirom pa su ih od davnina stavljali u vodu za piće. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Više s weba

Pročitajte još

Image
mjerenje mase

Mjerne jedinice za težinu - saznajte koje su!

Više s weba