Dobrosusjedski odnosi u biljnom svijetu

Pastrnjak dobri susjedi – s kojim se biljkama pastrnjak slaže?

Image

bijela mrkva

Foto: www.pixabay.com

Kao što to biva u slučaju ljudi, postoje neke biljne jedinke koje se ne mogu razvijati u suživotu s drugima. Saznajte stoga koje su vrste dobri susjedi za pastrnjak

7.4.2018. u 0:45/ Život i stil

Pastrnjak kao jedna od biljki koja nudi brojne ljekovite tvari konzumentima zahtijeva pravilan uzgoj. Pritom poseban naglasak stavljamo na odabir dobrih susjeda za pastrnjak.

Naime, ovaj ljekoviti začin koji se koristi kao čest dodatak jelima treba rasti u posebnim uvjetima, odnosno u okruženju susjeda koji svojim svojstvima i mirisima neće negativno djelovati na pastrnjak.

Dobri susjedi za pastrnjak su vlasac, slatka verzija kukuruza, cvijet stolisnik, kadifa i petunija.

S druge strane, stručnjaci u vrtlarstvu ističu kako pastrnjak ne trpi rast pokraj nekih od vrsta koje Hrvati najčešće konzumiraju. Naime, među loše susjede spadaju mrkva, luk, rajčice, celer pa i zelena salata. Činjenica da je sadnja mrkve nepogodna za razvitak pastrnjaka čudi budući da mnogi na tržnici često ne shvate razliku u fizičkim obilježjima ovih sviju biljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako pastrnjak ima mnoge loše susjede, isplati se pružiti mu pažnju i okružiti ga dobrim susjedima s obzirom na to da će vas pastrnjak nagraditi svojim ljekovitim svojstvima.

Naime, pastrnjak ima vrlo jak učinak na liječenje probavnih tegoba, regulaciju i stabilizaciju krvnog tlaka, pospješuje rad krvožilnog sustava i dobro djeluje na rad srca. Ipak, ono što ga ističe je činjenica da pomaže čak i u psihičkim bolestima što je vrlo rijetko svojstvo prirodnih lijekova. Stoga vrijedi biti pažljiv prilikom odlučivanja o tome koji su dobri susjedi za pastrnjak.

Upravo se čita

Image
RTL Danas doznaje

'Moguće je da je tijelo bebe stajalo nekoliko dana uz cestu. Nije bilo u najboljem stanju...'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sastavnica lirske pjesme

Vrste rime: Naučite koje vrste rima pjesme sadrže

Više s weba