Voćarstvo

Patuljasta nektarina kao savršeni ukras vrta i terase

Image

Patuljasta nektarina

Foto: Pixabay

Patuljasta nektarina ima sve karakteristike “velikih” sorti osim što su malene rastom, time proporcionalno manje rodi, ali zato je patuljasta nektarina prekrasan ukrasni detalj

6.5.2019. u 22:36/ Život i stil

Patuljasta nektarina ranije nije imala posebnu komercijalnu upotrebu, iako se već duže znalo za njih. No, razvojem ukrasnih i patuljastih formi raznog drvenastog bilja počela je i njihova introdukcija, više ukrasnog značaja.

Patuljasta nektarina spada u korisne patuljaste voćke za male vrtove, terase ili balkone. 

Patuljaste voćke ne služe samo za ukras, već imaju i ukusan plod, a to posebno treba istaknuti kada je patuljasta nektarina u pitanju.
Vrijeme sadnje: sredina veljače - kraj studenog. Kompaktnog su rasta, veličine 1,2 – 1,5 m. Uzgoj u loncu ih također sprječava da previše rastu.

Redovitim obrezivanjem patuljasta nektarina ostaje mala, a vaša briga oko voćke će biti nagrađena sve većim i ukusnijim voćem.
Plodove s patuljastih stabala nektarine ćete lako ubrati bez penjanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patuljasta nektarina je kao i sve sorte, samooprašujuća. Ono na što treba pripaziti je da prezime na hladnom i tamnijem mjestu kad im otpadne lišće. 

Patuljaste voćke, pa tako i patuljasta nektarina, zauzimaju vrlo malo mjesta, a ni njihovo održavanje ne traži veće napore.
Gnojidba, prihrana, zaštita i to je sve što oko ovakve voćke treba raditi. Ne zahtijevaju gotovo nikakve veće zahvate rezidbe osim početnog usmjeravanja krošnje. 
Ako je smještena na odgovarajuće mjesto, može uspješno rasti čak i ako je posađena u cvjetni lonac. Važno je da bude u zaštićenom prostoru u kojem neće biti utjecaja na vrijeme dozrijevanja. 
S obzirom na to da korijen patuljasta nektarina ne zauzima puno prostora, mogu se saditi i u cvjetne lonce pa time postaju atraktivan hortikulturni element na terasi, verandi ili nekom sličnom prostoru. 

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Osim što ima svoju vrijednost kao voćka, patuljasta nektarina danas nije zanemariva u hortikulturi (kao ukras na terasama i manjim prostorima).

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ponavljanje gradiva

Vrsta stiha: znate li koje vrste stiha postoje?

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Više s weba