Biljni svijet

Peruanski noćurak kao ukras ali i jestiva biljka

Image

peruanski noćurak

Foto: www.pixabay.com

Cvijet peruanski noćurak, poznat je i kao noćna frajla, mirabilis jalapa, porijeklom iz Južne Amerike, točnije Peruanskih Anda. a više o cvijetu peruanski noćurak pročitajte u nastavku

31.7.2019. u 23:08/ Život i stil

Peruanski noćurak grmoliko raste u prosjeku 60-ak cm, pa  do 1 m. Vrlo zahvalan i nezahtjevan kao ukras vaše okućnice ili vrta prekrasnog mirisa. Tim mirisom privlači noćne kukce koji ga oprašuju, uglavnom određene vrste moljaca dugog jezika.
Sadi se na sunčanom ili polusjenovitom mjestu.
Najčešće je tamnoroza boje ali ima ga i drugim bojama. Postoji u 5 osnovnih nijansi – bijela, crvena, cardinal roza, svjetlo roza i žuta.
Peruanski noćurak raste cijelo ljeto i jesen.
Razmnožava se sjemenom, iako tijekom ljeta razvije gomolj koji može prezimiti u zemlji, tako da se razmnožava i sam.

Peruanski noćurak je cvijet iz porodice Nyctaginaceae.
Cvate predvečer i noću, točnije nakon 16 sati, iako zapravo nije toliko bitno vrijeme koliko pad temperature, a cvjeta i cijeli dan ako je oblačno. 
Nazivaju ga i čudo Perua, vjerojatno radi ljekovitih svojstva, jer cvjetovi ponekad mijenjaju boju.

Peruanski noćurak se u našim krajevima uglavnom uzgaja kao jednogodišnja ukrasna biljka.

Peruanski je noćurak poseban po tome što prilikom oprašivanja i križanja više boja, cvjetovi potomaka mogu biti šatirani, dakle osnovna je boja “poprskana” drugom bojom, neke su latice jednog cvijeta npr žute, neke roza, neke šatirane ili u bezbroj kombinacija.
Na jednoj biljci može biti više boja cvjetova, a ti cvjetovi tijekom sazrijevanja mogu mijenjati boju od bijele u rozu, ili od crvene u cardinal rozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peruanski noćurak nije samo ukrasna biljka, već i jestiva i ljekovita biljka. Koristi se kao boja za hranu (latice) – za boje kolača i želea, a listovi se mogu jesti kuhani, ali se preporučuje za jelo samo ako ništa drugo nemate pri ruci.
Pripravci od korijena peruanskog noćurka ubijaju viruse, gljivice i bakterije, parazite, smanjuju grčeve, povećavaju mokrenje (diuretik), djeluju laksativno i potiču probavu. Koriste se u biljnoj medicini diljem svijeta, a najviše kao antivirusni lijek protiv gripe, herpesa, hepatitisa i ostale respiratorne viroze, te također kao lijek protiv candide i gljivičnih infekcija, ubode insekata, modrice, opekline, upale, otekline, rane, crijevne nametnike.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pravopis

Pravilno pisanje imena ulica i trgova

Više s weba