žitarice

Pir biljka - žitarica za celijakičare

Image

uzgoj pira

Foto: Pixabay

Pir biljka je žitarica poznata nekoliko tisuća godina koja je zbog niske razine glutena pogodna za korištenje i kod osoba oboljelih od celijakije

22.9.2017. u 10:57/ Vijesti.hr

Pir biljka je iznimno probavljiva žitarica izgledom slična pšenici koja se uzgajala 5 000 godina prije Krista i potiče iz Azije. Ima visoko stablo s dugačkim klasovima, bez osja sa lomljivim vretenom.

Pir biljka raste u ljusci i u njoj je zatvorena, što ju čini bolje zaštićenom u odnosu na druge vrste žitarica bez ljuske. Ljuska koja pir biljku štiti, čini njenu preradu skupljom jer ima jedan proces prerade više.

Pir biljka sadrži posebne ugljikohidrate koji su važni pri zgrušnjavanju krvi i
stimulaciji imunološkog sustava organizma, a sadrži i 10% više proteina. Pir
biljka
koristi se u proizvodnji raznih vrsta peciva, tjestenina i kolača.

Danas se pir biljka  uzgaja sve više i vrlo je cijenjena od raznih alergičara zbog niske razine glutena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Godišnja doba

Znate li koliko zima kalendarski traje

Više s weba