Pravopis

Pisanje pozivnica je vrlo važan detalj u organizaciji svečanosti

Image

Pisanje pozivnica je vrlo važan detalj u organizaciji svečanosti

Foto: www.pixabay.com

Pisanje pozivnica je radnja koju svi često obavljamo u trenutcima velike sreće i velikog obiteljskog druženja, ali pisanje pozivnica nekada nam može biti i problem

7.11.2018. u 17:00/ Život i stil

U posljednje vrijeme, pozivnice koje se najčešće šalju, primaju ili pišu općenito su pozivnice za vjenčanja.

Pisanje pozivnica kao i sam odabir pozivnica za vjenčanje nije toliko jednostavan kako vam se čini, pa ćemo navesti i nekoliko savjeta prije nego krenete s pisanjem.

Imajte na umu da pozivnica mora biti odraz vašeg vjenčanja. Tako formalna, ozbiljnija vjenčanja često zahtijevaju tradicionalni deblji bijeli papir i tekst otisnut crnom bojom. No, ako vaše vjenčanje neće biti jedno od takvih, možete si pustiti mašti na volju i zaigrati se.

Planirajte sve dobro unaprijed. Krajnji rok za slanje pozivnica je nekih 4-6 tjedana prije vjenčanja. Prije toga svakako imajte pripremljen tekst za pisanje pozivnica, a ostavite si dovoljno vremena za odabir materijala, najboljeg dizajna, modela, narudžbu oglednih primjeraka i, naravno, za tisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morate biti sigurni i u broj uzvanika pa tako nakon sastavljanja osnovnog popisa uzvanika, povećajte brojku za barem 10% prije nego pozivnice krenu u tisak, da biste izbjegli naknadno naručivanje male količine pozivnica po višoj cijeni.

Za pisanje pozivnica, naravno, najvažniji je sam tekst koji s pažnjom osmislite, neka vas u potpunosti predstavlja kao par.  
Ljudi kojima šaljete pozivnice moraju imati informacije:  kada i gdje da dođu te što se od njih očekuje. Nemojte im niti jedan od ovih detalja ostaviti nejasnim.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Standardne pozivnice su dimenzija 15 X 15 cm ili 12 X 17 cm, međutim, ali ničim niste ograničeni i svaka veličina i oblik dolaze u obzir. Ne zaboravite da ćete za nestandardne veličine trebati posebno rađene kuverte, a izrada kuverti uzet će više vremena i povećati ukupni trošak.

Zatim ono najslađe, razmotrite razne materijale. Ne postoji pravilo koje kaže da pisanje pozivnica mora biti na bijelom kartonu.
Karton u  boji, reljefni karton, pa čak i plastificirani karton će izgledati zadivljujuće. Uzorci se dobiju besplatno, zato pribavite što više uzoraka prije konačne odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su i različite tehnike tiska, čije kombiniranje može dati iznenađujuće rezultate. Razmotrite ih sve, od offseta, zlatotiska, preko graviranja do offset tiska.

Jedna od ideja je i da stavite mali logo na preklop kuverte, on će dati poseban pečat cijeloj pozivnici.

Pisanje pozivnica krasopisom izgleda prekrasno, a takav rukopis na kuvertama i pozivnicama napravit će veliku razliku. Krasopis traži barem dodatnih tjedan dana i naravno novac za dodatni trošak.

Vrlo su važni još neki detalji kao što je raspored sjedenja, koji ćete možda uključiti u sam tekst. Svi dodatni sadržaji trebali bi se tiskati u isto vrijeme kad i pozivnice. 
I za kraj vrlo važan detalj za pisanje pozivnica, a to je da sve radite na vrijeme i pazite da su svi detalji i informacije ubačeni prije samog tiska. Samo tako ćete osigurati da oni ne odudaraju stilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
SVE O FAKULTETIMA

Saznajte koja je razlika između sveučilišta i veleučilišta

Više s weba