Egzotične biljke

Plod kaktusa od davnina se koristi kao hrana

Image

plod kaktusa

Foto: Pixabay

Prekrasan i pomalo neobičan plod kaktusa, prekriven je sitnim iglicama, najčešće u čupercima. Ta izuzetna i zanimljiva biljka, ili kaktus, ima prekrasni plod koji se jede

27.6.2018. u 1:46/ Život i stil

U Hrvatskoj ovaj plod je poznat pod udomaćenim nazivom „indijska smokva“, odnosno stručnog naziva Opuncija ficus indica. Ovaj kaktus je biljka je podrijetlom iz srednje Amerike. Živi uglavnom na sunčanim mjestima. 

Plod kaktusa od davnina je bio ljudska hrana.

U obalnom i priobalnom dijelu naše zemlje, posebno na jugu, ovu grmoliku biljku - kaktus, mnogi poznaju kao ukrasnu pod raznim nazivima, opuncija, indijska smokva, žabica, ukrasni kaktus, gospina pogača i dr. 

Ove plodove vrlo se rijetko nalazi u trgovinama, pojavljuju se tek ponekad, sezonski, i to uglavnom u ljeto i jesen. U Italiji se mogu naći na tržnicama i prodaju se kao egzotično i ukusno voće te postiže visoku cijenu. To je sočna i ukusna voćna vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plod kaktusa sadrži fosfor, kalcij, kalij te vitamin C i B, s ukupnim sadržajem 25 – 30 % šećera te gotovo do 80 % vode.

Sadrži i različite kiseline, koje plodu daju ugodan osvježavajući kiselkasti okus. 
Svježi se plodovi uberu, i stavljaju u vodu da bi se olakšalo odvajanje od bodlji. Za čišćenje se koristi nož, vilica i rukavice. Odreže se gornji i donji okrajak na plodu te koru uzdužno zareže da se odvoji.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Važno je znato da plodovi moraju biti potpuno zreli prije konzumacije.

Image

plod kaktusa koji se jede

Foto: www.pixabay.com
Image

plod kaktusa koji se jede

www.pixabay.com

Plod kaktusa koristi se za proizvodnju raznih namaza, osvježavajućih pića, ali se jede i kao zreli tek ubrani plodkoji u debi sadrži i mnoštvo ljekovitih sastojaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berba se obavlja rukavicama, zbog, čuperaka s iglicama na plodu. Čuperci se također skidaju rukavicama ili nožićem. Kad je plod očišćen od iglica, opere se te se koža s ploda odstrani slično kao kod obične domaće smokve. Može se jesti u svježem stanju ili ga se preradi u neki od prije spomenutih proizvoda.

Plod kaktusa, kao i sam kaktus, dobro podnosi sušu i može se uzgajati na slabijim zemljištima, ali nikako ne voli vlažna tla.

Dobro je znati da se u početku može početi uzgajati za vlastite potrebe i radi upoznavanja tržišta s tom voćnom vrstom, a kasnije bi se na indijskoj smokvi moglo dobro i zaraditi te poboljšati kućni budžet.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Literatura

Pisanje brojeva slovima - osnovna pravila za pisanje brojeva

Više s weba