sadnja i uzgoj

Plodored povrća u vrtu: koji je redoslijed sadnje?

Image

sadnja u jesen

Foto: Pixabay

Ne biste vjerovali, ali sadnja ima svoj raspored. Plodored je način na koji se sadi povrće kako bi što bolje uspio uzgoj.

27.5.2019. u 13:18/ Život i stil

Svaki plodored povrća u vrtu bi trebao trajati otprilike četiri godine, a u te četiri godine moraju se odviti četiri faze sadnje. Prvo se sade biljke koje jako iscrpljuju zemlju, zatim idu srednje zahtjevne biljke među kojima se nalazi luk. Nakon druge faze kreće sadnja slabo zahtjevnih biljaka, a u četvrtoj fazi tlo se odmara i u procesu je stagnacije i obnove. Ta faza zove se ugar (odmaranje tla). Odmaranje tla, zadnju godinu može se izbjeći ukoliko se u zemlju dodaju suplementi koji pospješuju i ubrzavaju oporavak zemlje.

Uzmimo za primjer luk, budući da je on jedna od zahtjevnijih biljaka. Nakon njega se moraju saditi slabo zahtjevne biljke. Među njih se ubrajaju: mahunarke (grašak, mahune, grah, bob, soja, leća, slanutak...) i začinske biljke kao što su bosiljak, origano, majčina dušica, peršin, matičnjak i vlasac.

Zanimljivo je da se nakon mahunarki ne bi trebao saditi luk i njemu slično povrće jer mahunarke u zemlju ispuštaju dušik koji je loš za uzgoj luka. Ukoliko se pri sadnji izbjegava četvrta faza - ugar, tada razmak između sadnje luka i sadnje mahunarki mora biti jedna godina. Poželjno je tada posaditi primjerice kupusnjače.

Ovo je ukratko plodored povrća u vrtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

​​​Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil

Više s weba

Pročitajte još

Image
Matematika

Površina kruga - Koja je formula za površinu kruga?

Više s weba