sadnja i uzgoj

Plodored u povrtlarstvu: što saditi zajedno, a što odvojeno?

Image

sadnja povrća u srpnju

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U ovom članku vam donosimo savjete o plodoredu u povrtlastvu. Saznajte koje povrće saditi zasebno, a koje zajedno.

27.5.2019. u 13:20/ Život i stil

Znate li koje povrće možete saditi zajedno u vrtu? Donosimo vam plodored u povrtlarstvu za lakši uzgoj povrća.

Da li ste odlučili koje ćete vrste povrća uzgajati u svom povrtnjaku i koliku površinu vrta ćete zasaditi? Od toga će ovisiti i koje povrće možete saditi ali morate znati i da postoje vrste povrća koje se ljube pa to možete iskoristiti, posebno ako je vaš vrt mali.

Možda će vam naš mali vodič koje povrće saditi zajedno, pomoći u odabiru povrća za cijeli povrtnjak.

Svaki plodored u povrtlarstvu bi trebao trajati otprilike četiri godine, a u te četiri godine moraju se odviti četiri faze sadnje. Prvo se sade biljke koje jako iscrpljuju zemlju, zatim idu srednje zahtjevne biljke među kojima se nalazi luk. Nakon druge faze kreće sadnja slabo zahtjevnih biljaka, a u četvrtoj fazi tlo se odmara i u procesu je stagnacije i obnove. Ta faza zove se ugar (odmaranje tla). Odmaranje tla, zadnju godinu može se izbjeći ukoliko se u zemlju dodaju suplementi koji pospješuju i ubrzavaju oporavak zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitajte sve detalje o povrću koje želite saditi kako biste što bolje iskoristili cijelu površinu povrtnjaka. Vodite računa o tome da rokovi sjetve i sadnje povrća uvijek ovise o svojstvima svake biljke, ali ovise i o vremenskim prilikama pojedinoga kraja.

Prije nego krenete s bilo kakvom sadnjom morate znati poznavati plodored u povrtlarstvu te hoćete li, i koje, povrće saditi zajedno, pa tek onda napraviti raspored sadnje. Provjerite koje će vrste povrća dobro uspijevati jedna uz drugu, dakle jesu li povoljne ili nepovoljne susjedne kulture.

Upravo se čita

Image
uznemirujući video

VIDEO Maloljetnici divljali u automobilu: 'Boli nas k... ako se zabijemo'. Pa završili u stupu

Kako biste uzgojili što više povrća na malo prostora, možete uzgajati po dvije kulture istodobno na istoj površini.  

Dakle, koje povrće saditi zajedno u povrtnjaku? Za grašak su povoljne susjedne  primjerice krastavci, kupusnjače, kukuruz šećerac, mrkva, korabica, salata, rotkva, rotkvice, tikvice, kopar, komorač i celer, a nakon kupusa na istoj površini dobro uspijeva endivija, grašak, jagode, grah mahunar, krastavci, krumpir, mrkva, poriluk, salata, celer, špinat, luk i kukuruz šećerac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako primjerice, špinat ili blitvu posijete u jesen i ostaje na gredici do travnja. 
Krajem ožujka i početkom travnja između špinata možete posaditi rani kelj ili kupus, koji ćete dalje uzgajati na toj površini nakon što špinat počupate. 

Još jedan savjet o plodoredu u povrtlarstvu za kraj, uz usjev bilo koje povrtne kulture u rano proljeće možete posijati rotkvice. One su spremne za potrošnju već za 4 - 5 tjedana, a kad ih poberete glavni usjev će dalje neometano rasti. 

Tako po svom izboru možete slagati različite kombinacije svake godine, imajući uvijek na umu koje povrće možete saditi zajedno.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ČIŠĆENJE BETONA

Kako se riješiti mahovine: savjeti za čišćenje betona od mahovine

Više s weba