Biljni svijet

Plumbago cvijet mediteranskih eksterijera

Image

Plumbago cvijet mediteranskih eksterijera

Foto: www.pixabay.com

Cvijet koji možete susresti u parkovima i vrtovima Sredozemlja, a u proteklih nekoliko godina sve češće i kod nas, je Plumbago cvijet, a više o njemu čitajte u nastavku

25.1.2019. u 19:58/ Život i stil

Plumbago cvijet (lat.Plumbago auriculata) je vrlo lijepa listopadna biljka neobične tirkizno plave boje porijeklom iz južne Afrike. 
Zovu ga još i Kaplandska olovnica i nije tipična penjačica.
Plumbago cvijet se sadi u sunčani dio vrta, iako podnosi i laganu polusjenu, no u njoj će slabije cvjetati.
Tlo za uzgoj ovog cvijeta mora biti propusno.

Plumbago cvijet možemo uzgajati kao grm, ali i kao penjačicu.
Listovi su mu ovalni, izduženi i sa stražnje strane hrapavi i bjelkasti. Cvjetovi su uvijek na vrhovima grančica, a kasnije narastu izbojci u velikom broju.
Cvjetovi su u prelijepoj plavoj ili bijeloj boji, koji kad ocvatu postaju ljepljivi i na tlu često ostavljaju plave mrlje pa treba pripaziti gdje ga sadite ili gdje ga stavljate ako je u vazi. 

U hladnijim krajevima, tijekom zime plumbago cvijet se mora unositi u negrijanu svjetlu prostoriju i vrlo ga malo treba zalijevati.
Razmnožavati ga je najbolje u srpnju mladim izbojima ili sjemenom.

Plumbago cvijet često možemo vidjeti u mediteranskim eksterijerima. Pronađete li za nju pravo mjesto, njezina bogata cvatnja čini će poseban ukras kuće i vrta.
Njegova posebnost je da ne raste samostalno poput ostalih penjačica nego ga stalno morate usmjeravati u penjanju. Redovito ga zalijevajte i odstranjujte ocvale cvjetove. Plumbago cvijet je olovnica koja  jako voli sunce i položaj koji nije na udaru vjetra pa vodite računa o tome prilikom sadnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je u nekim zemljama, poput Velike Britanije, plumbago cvijet posađen gotovo pored svake kuće. On je tamo dio tradicije i velika turistička atrakcija. 
Predlažemo vam da plumbago cvijet i vi posadite u vrtu i uživate u ovim nježnim cvjetovima. Možete ga posaditi i kao grm.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
kaos diljem hrvatske

Olujni vjetar nosi sve pred sobom. Vatrogasci imaju pune ruke posla. DHMZ: 'Očekuju se orkanski udari'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Moderno uređenje doma

Kako očistiti kuhinju od medijapana bez stvaranja oštećenja na površini

Više s weba