Biljni svijet

Po čemu je prepoznatljiv obični ostak

Image

obični ostak

Foto: www.pixabay.com

Obični ostak (eng.Common sowthistle), (lat. Sonchus oleraceus) jednogodišnja je zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae).

11.12.2019. u 23:55/ Život i stil

Drugi nazivi za obični ostak su: dragušac, obični dragušac, kurkoglavac, badeljčac, badeljac, badeljčić, dragušica, guščernjak, kostrič zečji, kostričić, kostriš mali, zečji kostriš, divlji, kostriš, staračac, goluždravka i još neki.

Biljka obični ostak (Senecio vulgaris) je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae).
Stabljika ove vrlo raširene biljke je uspravna, razgranata od osnove i naraste do 50 cm visine. 
Listovi su joj naizmjenični, te plitko urezani, a donji listovi nalaze se na peteljkama dok su gornji sjedeći. 

Obični ostak je korov vrtova ,oranica i ostalih kulturnih površina. Areal nam kazuje da pripada mediteransko-euroazijskom flornom elementu.Dolazi i do 1900 m n.v. a tolerantan je na temperaturu (ne smeta mu hladnoća) pa kod nas cvjeta cijelu godinu, i često ga možemo naći rascvjetanog usred zime u vrtu.korov vrtova ,oranica i ostalih kulturnih površina. Areal nam kazuje da pripada mediteransko-euroazijskom flornom elementu.Dolazi i do 1900 m n.v. a tolerantan je na temperaturu (ne smeta mu hladnoća) pa kod nas cvjeta cijelu godinu, i često ga možemo naći rascvjetanog usred zime u vrtu.

Ima žute cvjetove koji su skupljeni u izdužene cvatove, a čine ih cjevasti cvjetovi u sredini, jezičasti cvjetovi nedostaju već cijeli cvat izgleda kao da se nije još otvorio. 
Biljka obični ostik cvate od ožujka do listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pravopis

Pravilno pisanje imena ulica i trgova

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Više s weba