maslina

Potkornjak maslina: što je potkornjak maslina?

Image
Foto: Pixabay

Potkornjaci maslina štetnici su maslina poznati našim maslinarima. Smeđi maslinin potkornjak te crni maslinin potkornjak rasprostranjeni su u gotovo svim maslinicima Mediterana.

23.12.2018. u 21:56/ Život i stil

Potkornjaci su organizmi jajastog oblika dugi do 2,5 milimetara. Ime su dobili po boji svojih tijela koja može biti crna ili smeđa. Zimu provedu u rupama grana koje sami naprave, također su sposobni izbušiti hodnike u kojima pohranjuju svoja jaja i tako nanijeti štetu isušivanjem.

Simptomi su rupe na granama kroz koje je potkornjak ušao, kora je suha i crveno-smeđe boje, a grane su suhe. Kako bi suzbili smeđi potkornjak, često koristimo metodu lovnih snopića. Za to su nam potrebne odrezane grane čiji je promjer od 1 do 5 centimetara. Od tih odrezanih grana potrebno je napraviti lovne snopiće, spomenute snopiće vješamo na krošnju masline. U međuvremenu, potkornjaci će ući u grane snopa i tamo će položiti svoja jaja. Prije nego što mladi potkornjaci izađu iz grana, one se spaljuju i tako se potkornjaci uništavaju. Osim priređivanja spomenute zamke, potkornjaci se suzbijaju i rezanjem zaraženih grana na kojima možemo uočiti simptome.

Posebnu pozornost treba obratiti da odrežemo i one grane u kojima se nalaze ličinke koje prezimljuju u hodnicima i rupama grana.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jedinstveni broj

Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Više s weba