Matematika

Površina kruga - Koja je formula za površinu kruga?

Image

Površina kruga - Koja je formula za površinu kruga?

Foto: www.pixabay.com

Što je to površina kruga i kako se izračunava, koji je postupak pomoću kojega možemo izračunati površinu kruga, odnosno koja je formula za površinu kruga

11.8.2019. u 1:22/ Život i stil

Površina kruga: formula za površinu kruga

Pravilnom mnogokutu je moguće opisati kružnicu. 
Što pravilni mnogokut ima više stranica, to se njegova površina više poklapa s površinom kružnice. 
No ovdje dolazimo do pravila koje nas zanima i o kojem govorimo u ovom članku, a to je površina kruga i formula ia površinu kruga.
Pa tako recimo da je površina pravilnog mnogokuta koji bi imao beskonačno mnogo stranica bila bi jednaka površini njemu opisanog kruga. 

Za naše oko je dovoljno samo jako povećati broj stranica pravilnog mnogokuta. Podijelimo mnogokut na karakteristične trokute, odnosno kružnicu na odgovarajuće kružne isječke.

Površina kruga: formula za površinu kruga Krug je dati središtem i polumjerom ili promjerom. Formule. Krug Površina i opseg kruga.
Površina kruga računa se prema formuli p = r ⋅ r ⋅ π ,
odnosno p = r 2 π
Kružni isječak je dio kruga. S obzirom na to da krugu možemo računati površinu, pogledajmo kako ćemo računati površinu kružnom isječku.

Površina kružnog isječka i veličina pripadnog središnjeg kuta istog kruga međusobno su proporcionalne veličine pa vrijedi razmjer:

Površina kruga: formula za površinu kruga pki : površina cijelog kruga r2π  = veličina pripadnog središnjeg kuta α  : veličina punog kuta 360°

Više s weba

Pročitajte još

Image
Monostih, dvostih, trostih

Vrste strofa: prisjetite se koje vrste strofe postoje

Više s weba