Vrt i okućnica

Poznajete li prekrasni crnocrveni kaćun?

Image

crnocrveni kaćun

Foto: www.pixabay.com

Orhideje su druga po veličini porodica Anthophyta, a znate li kakav je crnocrveni kaćun i u koju skupinu orhideja spada? U natavku pročitajte više o vrsti crnocrveni kaćun

9.7.2019. u 22:19/ Život i stil

Orhideje (Kaćunovke, lat. Orchidaceae) naziv je za biljke iz porodice Orchidaceae. A znate li gdje spada crnocrveni kaćun i kakva je to biljka?

Crnocrveni kaćun je poznat i kao Medeni kaćun (Neotinea ustulata) rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi, a raste na suhim i vlažnim predjelima od nizina do planinskih predjela.
Crnocrveni kaćun je strogo zaštićen. Popisani su u Crvenoj knjizi kao ugrožene vrste zbog fragmentacije i nestajanja staništa ove biljne ljepotice.
To je trajno zeljasta biljka uspravne stabljike i naraste od 10 do 30 cm. Ima 15 do čak 60 cvjetova skupljenih na gustim valjkastim cvatovima. Plod joj je tobolac koji sadrži mnoštvo malih sjemenki.

Crnocrveni kaćun je posebno lijepo cvijeće, i mnogima koji su ga upoznali, je upravo crnocrveni kaćun kraljica cvijeća.
Cijela porodica orhideja je dobila ime po dva gomoljasta korijena koja oblikom podsjećaju na mošnje ("Orchis" u grčkom znači "testis". ).  

Mnogi smatraju da si orhideje egzotične biljke koje rasu negdje drugdje pa će vas možda iznenaditi podatak da prve rodice ove "kraljice cvijeća" rastu i na našem otoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnocrveni kaćun nazivaju i kaćun planinskih livada.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Godišnja doba

Znate li koliko zima kalendarski traje

Više s weba