SAVJETI ZA PRANJE

Pranje pernatih jastuka: kako najlakše oprati pernate jastuke?

Image
Foto: Pixabay

Pranje pernatih jastuka nije nužno samo zbog čistoće, već zbog higijene. Naime, grinje i bakterije na jastucima često znaju biti okidač za alergije

31.1.2018. u 7:47/ Vijesti.hr

Pernati jastuci udobni su za spavanje, ali je jako važno redovito ih čistiti. Donosimo vam korisne savjete za jednostavnije pranje pernatih jastuka.

Kod pranja pernatih jastuka potrebno je biti vrlo oprezan. Svaki materijal, a posebno perje, osjetljivo je na previsoke temperature te prejako pranje u perilici rublja. Pranje pernatih jastuka najbolje je obaviti dva puta godišnje, odnosno svakih šest mjeseci. Pranje nije nužno samo zbog čistoće samih jastuka, već zbog higijene. Naime, grinje na jastucima često zna biti okidač za alergije ili probleme s kožom. Pernate jastuke najbolje je prati na 30 i 40 stupnjeva, u slučaju da to radite u perilici rublja.

Međutim, ručno pranje i čišćenje jastuka mnogo je bolje rješenje, prvenstveno zbog manje mogućnosti od uništavanja materijala. Perje je inače dosta osjetljivo zbog čega je važno paziti kakvim ga se sredstvima tretira.

Prije samog pranja skinite zaštitnu navlaku koju bez problema možete oprati u perilici, na nešto višim temperaturama. Zatim uzmite plastičnu zdjelu ili u kadu nalijte vruću vodu. Uronite jastuk u vodu, a zatim dodajte tekući deterdžent. Danas možete kupiti deterdžente na prirodnoj bazi koji u sebi ne sadrže štetne i opasne kemikalije. Lagano miješajte vodu te okrećite jastuk, pustite da jastuk ostane u vodi nekoliko minuta. Na kraju ga temeljito isperite mlakom ili vrućom vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da biste se riješili suvišne vode koja će vjerojatno ostati u jastuku, koristite pamučni ručnik. Jastuk dobro omotajte u ručnik te istisnite višak vode. Pripazite da pritišćete lagano, nakon čega ga ostavite da se osuši. Možete ga staviti na sušenje u perilicu ili ostaviti na suncu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
razlike

Saznajte što je polupansion i po čemu se razlikuje od punog pansiona?

Više s weba