Brinite o zubima

Pravilna oralna higijena važna je za zdravlje cijelog organizma

Image
Foto: Thinkstock

Briga o vlastitom zdravlju uključuje i brigu o zubima. Usna šupljina je dio tijela i tako ju trebate gledati i brinuti se o njoj

Image
učinkovita oralna higijena

Žvačite 'kaugume' i riješite se milijuna bakterija!

Image
učinkovita oralna higijena

Žvačite 'kaugume' i riješite se milijuna bakterija!

Nerijetko se neke promjene ili bolesti u organizmu mogu vidjeti na sluznici usne šupljine. Isto tako,loša oralna higijena dovodi do upale i povećanog broja bakterija u ustima, koje putem krvi mogu doći do udaljenih dijelova tijela i izazvati promjene.

Za zdravlje zubi najvažniju ulogu imaju pravilna oralna higijena i redoviti preventivni pregledi. U 'moru' ponuđenih sredstava za higijenu, važno je izabrati odgovarajuću četkicu jer je ona ujedno i najvažniji alat kod pranja zubi. Danas je standard mekana četkica, dovoljna kako bi uklonila biofilm sa površina zuba, a da istovremeno ne oštećuje zubno meso i zubnu caklinu. Potrebno ju je promijeniti svaka 2-3 mjeseca.

Zube bi trebalo oprati tri puta dnevno ili minimalno ujutro i navečer, te osim zubne četkice jednom dnevno koristiti nešto za međuzubne prostore kao što su interdentalna četkica ili zubni konac, jer su to mjesta na kojima se najviše zadržavaju bakterije koje uzrokuju karijes i upalu zubnog mesa. Što se tiče paste za zube, sasvim je svejedno koju ćete koristiti jer je ona samo pomoćno sredstvo.

Koja je bolja: ručna ili električna četkica?

Ponekad se pitamo da li da kupimo ručnu ili električnu četkicu. Odgovor je: sasvim je svejedno, ali ako birate električnu neka bude ultrazvučna. Kako bi pravilno oprali zube potrebno je proći sve zubne plohe i uvijek koristiti tehniku malih kružnih pokreta jer na taj način uklonjate biofilm sa zuba, a istovremeno neće doći do oštećenja.

U prevenciju spadaju i redoviti kontrolni pregledi, a to znači posijetiti svog liječnika dentalne medicine svakih 6 mjeseci.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sastavnica lirske pjesme

Vrste rime: Naučite koje vrste rima pjesme sadrže

Više s weba