Pravila u pisanju

Pravilno pisanje brojeva

Image

pravilno pisanje brojeva

Foto: www.pixabay.com

Postoje neka pravila za pravilno pisanje brojeva kojih možda niste ni svjesni a koristite ih gotovo svakodnevno, kakvo je pravilno pisanje brojeva čitajte u nastavku

14.12.2018. u 16:33/ Život i stil

Kod pisanja brojeva manjih od 10 000, vrijedi pravilo da se između mjesta stotice i tisućice ne stavlja se razmak, tj. bjelina. Na primjer 5000, 8768 itd.

Kad je riječ o broju 10 000 ili većima, pravilno pisanje brojeva tada podrazumijeva da se između mjesta stotice i tisućice stavlja bjelina. Pa tako na primjer imamo 10 000, 15 264, 160 902, 726 561 109 itd.

U novčanim se dokumentima pravilno pisanje brojeva podrazumijeva da se cijeli broj obično piše kao jedna riječ: tisućuosamstosedamdesetpet

Glavni brojevi mogu biti jednočlani, npr. jedan, pedeset, milijun; dakle sastoje se od jedne riječi, a mogu biti i višečlani, dvadeset tri, tisuću petsto pedeset osam; oni koji se sastoje od dviju ili više riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednočlani brojevi dijele se na osnovne – od 1 do 10, zatim sto ili stotina, tisuća, milijun, milijarda, bilijun itd. te na izvedene – od 1 do 19, desetice od 20 do 90; dakle, dvadeset, trideset, četrdeset, pedeset itd.

Pravilno pisanje brojeva podrazumijeva da se mogu samo nizati bez veznika: osamdeset pet, dvjesta trideset tri, milijun petsto tisuća sedamsto osamnaest.
Može se između svakog člana staviti veznik -i, ali to je rjeđe: pet stotina i osamdeset i tri, tisuću i dvjesta i pedeset i pet.
A može se samo zadnji član povezivati veznikom -i, kao na primjer šest stotina pedeset i tri, tisuću osamsto dvadeset i dva.

Upravo se čita

Image
sve se komplicira

Zambijski ured za migraciju: 'Hrvate čeka kazneni progon, sutra bi trebalo biti novo ročište'

Pravilno pisanje rednih brojeva slovima: prvi, drugi, treći, stoti, tisući, hiljaditi, milijunti, milijardni.

Pravilno pisanje brojevaslovima kada imaju oblike određenih pridjeva: kod brojeva sedam – sedmi, osam – osmi – javlja se nepostojano a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilno pisanje zbirnih brojeva: dvoje, troje…

Brojevi se mogu pisati brojkama, a moguće je i pisanje brojeva slovima i brojevnim riječima, ali moramo poznavati pravilno pisanje brojeva u kojem se vrlo često griješi, bez obzira dali je riječ o jednočlanim ili višečlanim brojevima. Najčešće se griješi u pisanju broja 4. Pravilno je – četiri.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
osobni dokumenti

Provjera VAT broja - što je VAT broj i kako ga provjeriti?

Više s weba