Pravila u pisanju

Pravilno pisanje upravnog govora

Image

quotation mark gesture

Foto: www.pixabay.com

Upravni je govor navođenje nečijih riječi u rečenici, a kakva su pravila i koliko poznajete pravilno pisanje upravnog govora

14.12.2018. u 12:28/ Život i stil

Pri pisanju se moramo pridržavati pravopisnih pravila koja vrijede za pisanje upravnoga govora.

Navodnici su dvostruki interpunkcijski znakovi kojima označavamo tekst koji se doslovno navodi, a pisanje navodnika u tekstu znači doslovno citiranje te je njihovo korištenje obavezno za pisanje upravnog govora.

Dakle pravilno pisanje upravnog govora podrazumijeva korištenje navodnika , a postavljaju se tako da se prvi stavi ispod, a drugi iznad razine teksta „ ”. 
Ponekad se u tiskanim djelima u pisanju upravnog govora koristi i ovaj oblik za pisanje navodnika  » « te « ».
Navodnike koristimo za pisanje upravnog govora da bismo navodili u tekstu riječi ili rečenice koje su upravo tako napisane negdje drugdje, izvorno. 

Danas se sve češće koriste i gornji navodnici “ “ koji su u hrvatski jezik ušli pod utjecajem engleskoga jezika te računalnih programa.
Neupravni je govor prepričavanje nečijih riječi pa pri pisanju neupravnog govora ne vrijede ista pravila kao i za pisanje upravnog govora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisanje upravnog govora pomoću navodnika koristimo kada označavamo: upravni govor, izreke i poslovice, tuđe riječi koje možemo idealno povezati u našoj rečenici, ali ih je izrekao netko drugi te riječi koje nisu dio standardnog jezika, preneseno značenje tj. ironija.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
PALA JE ODLUKA

Horvat više nije izbornik Hrvatske, a na njegovo mjesto stiže legendarni rukometaš

Više s weba

Pročitajte još

Image
književnost

Znate li koje su vrste lirskih pjesama?

Više s weba