PRVI KORAK PREMA UZGOJU

Priprema zemlje za sadnju: korisni savjeti za pripremu

Image
Foto: Pixabay

Kad dođe vrijeme za sadnju, priprema zemlje za sadnju već je pola odrađenog posla. Donosimo vam korisne savjete kako prije sadnje kvalitetno pripremiti tlo.

6.3.2017. u 10:54/ Život i stil

Osim odabira klime, idealne lokacije za sadnju i vrste tla, kod uzgoja je jednako važna i priprema zemlje za sadnju. Za vas smo izdvojili radnje koje obavezno trebamo obaviti kako bi naša sadnja bila što uspješnija.

Postupci poboljšavanja plodnosti tla

Biljke uglavnom najbolje uspijevaju na dubokom, vlažnom tlu opskrbljenom mineralnim gnojivima te humusom. Prije same sadnje potrebno je obaviti agromelioraciju. Agromelioracijom se poboljšava plodnost tla, a podrazumijeva planiranje terena, okretanje mase tla, dubinsko rahljenje (oranje, podrivanje i rigolanje) i gnojidbu.

Mnogo ovisi o vrsti tla

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također bi bilo preporučljivo napraviti temeljiti plan sadnje koji uključuje raspored, izbor biljnih vrsta te raspored redova i sadnih mjesta. Što se tiče dodavanja humusa i gnojiva, sve to ovisi o vrsti tla na kojem planiramo sadnju. Naime, lužnatom tlu potreban je humus ili pijesak, dok se ilovači dodaje i mineralno gnojivo.

Važni su i vremenski uvjeti

Upravo se čita

Image
sve se komplicira

Zambijski ured za migraciju: 'Hrvate čeka kazneni progon, sutra bi trebalo biti novo ročište'

Nakon obrade tla, na redu je napokon sadnja biljaka. One se postavljaju na način koji je adekvatan za sadnju, a važno je izračunati koliko će prostora jednom kad izraste određena biljka trebati. Naime, nekim većim biljkama treba mnogo više mjesta nego  manjima.

Osim toga, također je važno odrediti eventualne vremenske uvjete koji su potrebni biljci koju sadimo, odnosno ima li na određenom prostoru dovoljno sunčevog svjetla, zaklona od jakog vjetra i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Image
Gramatika

Kako se piše osnovna škola? Zapamtite pravilan oblik pisanja

Više s weba